Leif GW Persson går till hård attack mot Göran Lambertz nya bok om Quickskandalen. Foto: Anna-Karin NilssonLeif GW Persson går till hård attack mot Göran Lambertz nya bok om Quickskandalen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Leif GW Persson går till hård attack mot Göran Lambertz nya bok om Quickskandalen. Foto: Anna-Karin Nilsson
I boken "Quickologi" ger Göran Lambertz sitt perspektiv på fallet Thomas Quick. Foto: Anders YlanderI boken "Quickologi" ger Göran Lambertz sitt perspektiv på fallet Thomas Quick. Foto: Anders Ylander
I boken "Quickologi" ger Göran Lambertz sitt perspektiv på fallet Thomas Quick. Foto: Anders Ylander
Sture Bergwall. Foto: Jens L'EstradeSture Bergwall. Foto: Jens L'Estrade
Sture Bergwall. Foto: Jens L'Estrade
I sin bok "Quickologi" fortsätter Göran Lambertz driva sin tes: att de åtta fällande morddomarna, som nu rivits upp, inte kan kallas för en rättsskandal.I sin bok "Quickologi" fortsätter Göran Lambertz driva sin tes: att de åtta fällande morddomarna, som nu rivits upp, inte kan kallas för en rättsskandal.
I sin bok "Quickologi" fortsätter Göran Lambertz driva sin tes: att de åtta fällande morddomarna, som nu rivits upp, inte kan kallas för en rättsskandal.

GW om Lambertz: "Kliniskt knäpp"

Publicerad

Han sågar den prisade, avlidne journalisten Hannes Råstams avslöjande om Quick-skandalen och tackar sina bundsförvanter i "Quicklaget" för hjälpen med fakta.

Expressen har fått en exklusiv förhandsläsning av justitierådet Göran Lambertz nya bok, "Quickologi".

– Karln är kliniskt knäpp, säger professor Leif GW Persson.

På fredag släpps justitierådet Göran Lambertzs nya bok "Quickologi", i vilken han ger sitt perspektiv på fallet Thomas Quick.

I boken fortsätter han driva sin tes: att de åtta fällande morddomarna, som nu rivits upp, inte kan kallas för en rättsskandal.

Anklagar avliden journalist

Justitierådet anklagar journalisten Hannes Råstam, vinnare av Stora Journalistpriset och Guldspaden, för att lura eller vilseleda läsarna på över 40 punkter i boken "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare". Han frågar sig om Råstams syfte kan ha varit att utsätta svenskarna för ett "practical joke":

"Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att 'nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi se hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera'?", skriver Lambertz om den avlidne journalisten.

– Det är en djupt omoralisk beskyllning som dessutom är falsk. Hannes Råstam inledde arbetet flera år innan han fick cancerbeskedet, som han fick bara något halvår innan sin död, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi som skrivit förordet till boken.

"Hånleende och lat"

Han får medhåll av journalisten Dan Josefsson.

– Att denne hånleende och late makthavare, Göran Lambertz, har mage att kasta ur sig något sådant här om Hannes Råstam är skandalöst. Hannes var minutiöst noggrann. Han litade aldrig på vad folk sade till honom utan gick alltid till källmaterialet, säger Dan Josefsson, som tillsammans med Jenny Küttim belönats med Stora Journalistpriset för boken "Mannen som slutade ljuga: Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick".

Även den boken kritiseras av Lambertz som hävdar att Josefssons syfte med den var att vilseleda.

– Jag jobbade i ett och ett halvt år med boken. Den innehåller 500 referenser och myllrar av citat och utdrag från rapporter och expertutlåtanden och har därför fått ett väldigt positivt bemötande från forskare, säger Josefsson.

Tackar "Quicklaget"

I efterordet till "Quickologi" tackar Lambertz vad han kallar "Quicklaget", vars kändaste medlemmar är åklagaren Christer van der Kwast, utredaren Seppo Penttinen, journalisten Gubb Jan Stigsson och minnesexperten Sven Å Christiansson.

– Det är en dårarnas sammansvärjning, säger Leif GW Persson.

Expressen har varit i kontakt med Göran Lambertz som inte vill kommentera bokens innehåll förrän på fredag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag