GW om Lambertz: "Kliniskt knäpp"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leif GW Persson går till hård attack mot Göran Lambertz nya bok om Quickskandalen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
I boken "Quickologi" ger Göran Lambertz sitt perspektiv på fallet Thomas Quick.
Foto: Anders Ylander
Sture Bergwall.
Foto: Jens L'Estrade
I sin bok "Quickologi" fortsätter Göran Lambertz driva sin tes: att de åtta fällande morddomarna, som nu rivits upp, inte kan kallas för en rättsskandal.

Han sågar den prisade, avlidne journalisten Hannes Råstams avslöjande om Quick-skandalen och tackar sina bundsförvanter i "Quicklaget" för hjälpen med fakta.

Expressen har fått en exklusiv förhandsläsning av justitierådet Göran Lambertz nya bok, "Quickologi".

– Karln är kliniskt knäpp, säger professor Leif GW Persson.

På fredag släpps justitierådet Göran Lambertzs nya bok "Quickologi", i vilken han ger sitt perspektiv på fallet Thomas Quick.

I boken fortsätter han driva sin tes: att de åtta fällande morddomarna, som nu rivits upp, inte kan kallas för en rättsskandal.

Anklagar avliden journalist

Justitierådet anklagar journalisten Hannes Råstam, vinnare av Stora Journalistpriset och Guldspaden, för att lura eller vilseleda läsarna på över 40 punkter i boken "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare". Han frågar sig om Råstams syfte kan ha varit att utsätta svenskarna för ett "practical joke":

"Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att 'nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi se hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera'?", skriver Lambertz om den avlidne journalisten.

– Det är en djupt omoralisk beskyllning som dessutom är falsk. Hannes Råstam inledde arbetet flera år innan han fick cancerbeskedet, som han fick bara något halvår innan sin död, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi som skrivit förordet till boken.

"Hånleende och lat"

Han får medhåll av journalisten Dan Josefsson.

– Att denne hånleende och late makthavare, Göran Lambertz, har mage att kasta ur sig något sådant här om Hannes Råstam är skandalöst. Hannes var minutiöst noggrann. Han litade aldrig på vad folk sade till honom utan gick alltid till källmaterialet, säger Dan Josefsson, som tillsammans med Jenny Küttim belönats med Stora Journalistpriset för boken "Mannen som slutade ljuga: Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick".

Även den boken kritiseras av Lambertz som hävdar att Josefssons syfte med den var att vilseleda.

– Jag jobbade i ett och ett halvt år med boken. Den innehåller 500 referenser och myllrar av citat och utdrag från rapporter och expertutlåtanden och har därför fått ett väldigt positivt bemötande från forskare, säger Josefsson.

Tackar "Quicklaget"

I efterordet till "Quickologi" tackar Lambertz vad han kallar "Quicklaget", vars kändaste medlemmar är åklagaren Christer van der Kwast, utredaren Seppo Penttinen, journalisten Gubb Jan Stigsson och minnesexperten Sven Å Christiansson.

– Det är en dårarnas sammansvärjning, säger Leif GW Persson.

Expressen har varit i kontakt med Göran Lambertz som inte vill kommentera bokens innehåll förrän på fredag.

Utdrag från "Quickologi"

"Jag vill trots allt inte helt utesluta att boken innehåller en blinkning från Hannes Råstam om det Sverige han var på väg att lämna"

Göran Lambertz om boken "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare", som han påstår är "vilseförande journalistik".


"Han måste ha vetat att han förvred verklighetsbilden, och han måste ha förstått att det kunde bli svårt att motstå hans budskap när han paketerade det som han gjorde. Hans tre dokumentärer hade fått stor positiv uppmärksamhet, nu skulle han skriva sin bok"


Göran Lambertz om "Fallet Thomas Quick."


"Hur kan den som har falska minnen av mordhändelser hitta på hundratals detaljer om dessa händelser som stämmer med verkligheten och som ingen tidigare hade nämnt något om, och i många fall inte ens kände till."


Lambertz om Dan Josefssons prisade bok "Mannen som slutade ljuga: Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick".


"De som fått sitt goda namn och rykte orättfärdigt svärtat måste försvaras."


Lambertz om åklagaren Christer van der Kwast, polisen Seppo Penttinen, advokaten Claes Borgström, "minnesprofessorn" Sven Å Christiansson och psykologen Birgitta Ståhle, som han anser vara oskyldiga till allt som de anklagats för i "smutskastningskampanjen".

Fallet Thomas Quick

1994-2001: DÖMDES FÖR MORD

■ Mellan 1994 och 2001 döms Sture Bergwall, som då kallade sig Thomas Quick, för åtta mord, men han erkände mångdubbelt fler.

2002: AVBRÖT TERAPIN

■ Efter en längre tids nedtrappning av narkotiska läkemedel avbryter Sture Bergwall terapin och samarbetet med polisen 2002.

2008: TOG TILLBAKA ERKÄNNANDE

■ 2008 konfronteras han av journalisten Hannes Råstam och berättar då att hans morderkännanden var falska.

2013: FRIKÄNDES FRÅN MORDEN

■ Därmed påbörjades resningsprocesserna som ledde till att han frikändes från samtliga mord 2013.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.