Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Lambertz: En tillgång för Nordkorea

Efter inspelningen av kvällens "Veckans brott" i SVT gick Leif GW Persson till verbal attack mot justitierådet Göran Lambertz, som vidhåller att de fällande domarna mot Sture Bergwall var bra.

- Att han vore en stor tillgång för Nordkoreas högsta domstol, det har jag inga problem med – men inte hos oss, säger Leif GW Persson.

Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, fick till uppgift att granskarna polisutredningarna i fallen med Thomas Quick. Han kom fram till att inga fel hade begåtts.

I dag fick han kritik efter tv-inspelningen av "Veckans brott" i SVT1, som sänds klockan 21 i kväll.

Johan Asplunds pappa Björn var först ut med att kritisera Lambertz.

- Jag har så svårt att acceptera den där insikten och kunskapen att han är justitieråd, och inte avsättningsbar. Och han sitter uppenbart och ljuger i tv. Han återkommer gång på gång till det som är rena lögner. Okunskap och oförmåga att ta in fakta har präglat hela den här proceduren runt Thomas Quick. Jag tyckte att Göran Lambertz sammanfattade det där väldigt bra när han sa: "Ju mer man läser på, ju mindre förstår man."

Björn Asplund fortsätter:

– En person som hämtar kunskap från dem som varit ansvariga för utredningen, och sen framför deras synpunkter som om de vore sanning, förtjänar ingen trovärdighet.

Upprörd

Även GW Persson var upprörd över att justitietrådet Göran Lambertz fortsätter att hävda att de fällande domarna var bra. Efter inspelningen gav han en intervju. Om den heta debatten med Lambertz i studion, sa han:

– Det här gick alldeles utmärkt med tanke på att det är en vettvilling som man då ska prata med. Han står där borta.

Göran Lambertz?

– Ja, precis, så heter han. Det stora mysteriet för mig är hur man i en rättsstat och demokrati kan ha en sådan sittande i en svensk domstol. Att han vore en stor tillgång för Nordkoreas högsta domstol, det har jag inga problem med – men inte hos oss. Det stör mig.

Om GW:s verbala attack säger Göran Lambertz kort till Expressen.se:

- Jag avstår från att kommentera.

Blev det mycket konfrontation mellan dig och Göran Lambertz?

– Det vet jag inte, säger GW. Det beror väl på vad man har för anspråk. Men det är knepigt att diskutera med en människa som i psykisk mening är helt obegriplig och som bara sitter och ljuger rakt upp och ner. Det är vad han gör.

Rättsskandal

Göran Lambertz säger så här efter inspelningarna:

– Vi kom in på om det här är en rättsskandal eller inte och det är där jag har mina starka känslor. Jag är ju helt säker på att det inte var en rättsskandal. Det finns så väldigt mycket bevis mot Sture Bergwall.

– Det finns så mycket ursprungssannolikhet, som jag brukar kalla det – det som talar för att domarna var riktiga. Brottsutredningarna ser i allt väsentligt bra ut.

Trots de friande domarna vidhåller du att det var Sture Bergwall som låg bakom det här?

- Jag säger inte att Sture Bergwall är skyldig. Jag säger att domarna var riktiga.

Leif GW har en annan uppfattning.

- Han har ju låst fast sig i en uppfattning sedan väldigt många år. Men de första åren var han helt inställd på att Quick var gärningsman och han kritiserade till och med polisen för att inte ha förhört Quick ordentligt om Johanmordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.