Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om kvinnomorden: "Ofta såriga relationer"

Foto: OLLE SPORRONG
Avspärrning i samband med mordet i Fagersta.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

Ida Johansson, 21, och Lisa Holm, 17, mördades sommaren 2015.

Två fall där polisen lyckades hitta mördarna.

– Båda klarades upp med ett föredömligt polisarbete, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon

Under fredagen mördades en kvinna i Fagersta – där intensifieras nu jakten på den misstänkte.

Under fredagsmorgonen hittades en kvinna svårt skadad i Fagersta. Hon avled efter att polis och räddningstjänst kommit till platsen. Polisen misstänker mord då det fanns skador på kroppen, som tyder på att hon kan ha utsatts för brott. Polisen skriver på sin webbplats att "ärendet är ett spaningsärende och det finns ingen misstänkt." 


LÄS MER: Kvinnan misstänkt mördad i Fagersta


Däremot har utredarna tillgång till en kropp – ett av de absolut viktigaste elementen i en mordutredning, enligt professor Leif GW Persson: 

Leif GW Persson: "Vi har ett flertal sådana"

– Hittar man inte en kropp är det väldigt knepigt, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon. Vi har ett flertal sådana, där vi aldrig har hittats offrets kropp. Det mest omskrivna är väl Helena Andersson i Mariestad. Men där tror jag att gärningsmannen finns i hennes omedelbara närhet. 

Ett annat fall som GW engagerade sig i inträffade 1998. Det var en ung kvinna som blev mördad.

– Det klarades upp tack vare "Efterlyst" och Hasse (journalisten och programledaren Hasse Aro, red: anm.) som vägrade att ge oss. Gärningsmannen hade tappat halva sitt bohag på brottsplatsen och då visade vi upp hans kläder. Det var en jacka som vi visade gång på gång på gång. Till sist kom det där avgörande tipset, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Lisa Holm, 17, och Ida Johansson, 21, mördades sommaren 2015.
Foto: Polisen

"Ofta långa, såriga relationer"

Till följd av tipset kunde polisen gripa mördaren inom loppet av tolv timmar.  


LÄS MER: P3-dokumentär om mordet på Lisa Holm 

LÄS MER: Mördarens egna ord om mordet på Ida, 21


Två andra uppmärksammade mord på kvinnor inträffade 2015. Mordet på Lisa Holm, 17, i Blomberg och mordet på Ida Johansson, 21, i Runby friluftsområde i Upplands Väsby. 

Enligt GW var Lisa och Ida två mycket ovanliga mordoffer: De saknade helt relation till sina respektive mördare. Vanligast är att det finns en historik mellan offer och gärningsperson:

– Det är ofta långa, såriga relationer – människor som har gått illa åt. Det här var tvärtom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.