Författaren Leif GW Persson tycker att Katarina Frostenson måste lämna Svenska Akademin. Det skulle kunna få de tre avhopparna att återvända. Foto: MICHAELA HASANOVICFörfattaren Leif GW Persson tycker att Katarina Frostenson måste lämna Svenska Akademin. Det skulle kunna få de tre avhopparna att återvända. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Författaren Leif GW Persson tycker att Katarina Frostenson måste lämna Svenska Akademin. Det skulle kunna få de tre avhopparna att återvända. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Katarina Frostenson tillsammans med maken Jean-Claude Arnault Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESKatarina Frostenson tillsammans med maken Jean-Claude Arnault Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Katarina Frostenson tillsammans med maken Jean-Claude Arnault Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

GW om bråket på Svenska Akademien: vill se Katarina Frostensons avgång

Publicerad

Leif GW Persson ger sig in i bråket på Svenska Akademien – och lägger skulden för krisen på ledamoten Katarina Frostenson.

– Frostenson måste bort. Jag tycker att hon inte tar sitt förnuft till fånga. Det här handlar ju 99 procent om henne, säger han.

Det skulle kunna få de tre avhopparna att återvända, menar han, och Svenska Akademien att räddas.

Författaren och polisprofessorn Leif GW Persson har på nära håll följt de senaste dagarnas dramatiska händelser inom Svenska Akademien. 

Det kulminerade på fredagen med avhoppen av de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund i protest mot att Akademien i en omröstning beslutat att inte avsätta Katarina Frostenson. Hon är gift med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier. Han anklagas också för att ha läckt information i förhand om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.

 

LÄS MER: Här är Svenska Akademiens fem värsta skandaler

 

– Det enklaste vore om Frostenson tog sitt förnuft till fånga och lämnade. Då tror jag att det skulle gå att övertala de tre som lämnade att komma tillbaka, säger Leif GW Persson.

Han är mycket kritisk till att Katarina Frostenson får sitta kvar.

– Hon har fått stanna kvar trots att hennes karl gått runt och berättat för alla om vem som ska få Nobelpriset, det måste han ha hört om mellan de äktenskapliga lakanen, och det får ju inte hon säga till honom, säger han och utvecklar:

– Det är ju en absolut no-no. Det är ungefär som en finansminister som ska devalvera valutan men dagen innan köper valutaoptioner på börsen i hemlighet. Vi talar ju om en vadslagning om vem som ska få Nobelpriset i storleksordningen hundratals miljoner kronor. Och det äventyrar verkligen integriteten. Och därför är det så in i helvete allvarligt.

Han är också mycket kritisk till Jean-Claude Arnault.

– Han har betett sig på ett sätt som trotsar all beskrivning. Jag har stött på honom hur många gånger som helst, säger Leif GW Persson.

 

LÄS MER: Vad gör Svenska Akademien? Här är allt du behöver veta 

 

GW bekymrad över bråket

Han är bekymrad över bråket inom Svenska Akademien, som han menar spelar en viktig roll för Sverige.  Inte minst genom Nobelpriset i litteratur som ger Sverige stor uppmärksamhet i världen.

– Skulle det ta slut blir det faktiskt jävligt illa. Förmodligen skulle man lösa det genom att någon annan institution skulle dela ut det. Men det bästa vore ju att de får fortsätta.

I någon mening ser Leif GW Persson avhoppen från de tre ledamöterna som något positivt.

– Jag blev faktiskt jävligt glad när det hände, att de hoppade av. Det är ett friskhetstecken. Annars hade det inte varit bra alls. Jag tror att man kommer att få rätsida på detta så småningom. Men Frostenson måste bort, säger Leif GW Persson.

 

LÄS ÄVEN: Tunga avhopp från Svenska Akademien – storbråk efter stormigt möte 

 

Trots att Leif GW Persson är en av Sveriges bäst säljade författare, bedömer han själv att hans egna chanser att bli invald i den exklusiva samlingen är näst intill obefintliga – annars hade han gärna hjälp till att rensa upp i Svenska Akademiens arbete.

– Jag skriver ju i en litterär genre som skulle ge dem röda utslag över hela kroppen. Jag säljer ju också en jävla massa böcker och det är en värre förbrytelse. Sådana som jag kan man inte ha där, säger han och fortsätter:

– Annars skulle jag nog se till så att det blir ordning på torpet.

 

LÄS ÄVEN: Så nära döden är Svenska Akademien

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag