Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om bombningarna: ”Kan vara högerextrema”

Kvällspostens reporter Mikael Ölander gästade Direkt med Niklas Svensson för att prata om polisens arbete efter sprängningarna som drabbat södra Sverige.
Leif GW Persson menar att högerextremister kan ligga bakom den senaste tidens våg av sprängningar. Foto: TV4

Leif GW Persson hävdar i en intervju med Magasinet Paragraf att den senaste tidens sprängningar i landet kan vara avsedda för att väcka opinion – inte ställa till med personskador.

Persson menar att högerextremister som vill styra kriminalpolitiken i en viss riktning kan ligga bakom. 

– Vill man pigga upp kriminalpolitiken i en viss riktning, så kan man bara inte utesluta förekomsten av sånt, säger Persson till magasinet. 

Den ökade hotbilden i Sverige är ett föremål för debatt bland politiker, rättsväsendet och opinionsbildare. Statistik visar att polisen fått in 187 anmälda fall av sprängningar hittills i år. 

I en intervju med Magasinet Paragraf, som sysslar med rättsfrågor och drivs av journalisten Dick Sundevall, diskuterar professor Leif GW Persson de utbredda bombattentaten. 

GW:s teori om sprängningarna

Persson påstår i intervjun att han har sett ett mönster i bombningarna. De tycks vara menade att skapa opinion, inte att skada människor, menar han. Därför vill han inte dra likhetstecken mellan bombningarna och vågen gängskjutningar som drabbat bland annat Malmö. 

– Många av dom här smällarna i centrala delar i stan verkar ju inte riktade mot något särskilt annat än att det ska komma till allmänhetens kännedom, säger Persson till Magasinet Paragraf. 

Persson tror också att nationalistiska grupperingar som NMR kan vara ansvariga. 

– Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistisk scenario. Om att skrämmas. Vill man pigga upp kriminalpolitiken i en viss riktning, så kan man bara inte utesluta förekomsten av sånt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.