Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Akademien: Städa i egna rabatten

Jean-Claude Arnault döms till fängelse för två våldtäkter mot samma kvinna. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson tror inte att kulturprofilen kommer att nå någon framgång i Högsta domstolen, dit hans ombud i går sa att de skulle överklaga. Foto: TV4

Jean-Claude Arnault dömdes till två och ett halvt års fängelse – nu tycker Leif GW Persson att det finns ledamöter i Svenska Akademien som borde lämna sin plats. 

En del i Akademien har förbrukat sitt förtroende, säger han i kvällens avsnitt av ”Brottsjournalen”. 

– De får väl städa lite i den egna rabatten, säger han i programmet. 

I går kom hovrättens dom – Jean-Claude Arnaults straff skärps. Han döms till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter mot samma kvinna. 

Jean-Claude Arnault har nära kopplingar till Svenska Akademien. Det var när Dagens Nyheter i fjol berättade om flera vittnesmål om att kulturprofilen begått olika former av sexuella övergrepp som krisen i Akademien startade. 

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson sa i går i ett uttalande till TT att de brott kulturprofilen nu döms för inte har någon koppling till Akademiens verksamhet. 

I kvällens avsnitt av ”Brottsjournalen” kommenterar kriminalprofessorn Leif GW Persson det så här: 

– Det som besvärar är att han har ett mycket nära samarbete med Anders Olssons företrädare under den här aktuella tiden, säger han.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

GW kritisk mot Akademieledamöter 

Leif GW Persson säger också i programmet att han tror att Svenska Akademien kommer överleva krisen. 

– Men de får väl städa lite i den egna rabatten. Det finns väl en del där som kanske har förbrukat sitt förtroende och som inte är några märkvärdiga författare eller ens skönandar i största allmänhet. Det är väl lämpligt då att de tackar för titten och återgår till något annat, säger han i programmet. 

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig sade i Sveriges Radio i går att de kommer överklaga domen till Högsta domstolen.

Men kriminalprofessorn Leif GW Persson tror inte att de kommer nå någon framgång där. Det säger han i kvällens avsnitt av ”Brottsjournalen”. 

– Det här är inte av intresse för rättstillämpning primärt, utan det här är ett bevismål, och sådana tar man inte upp. Man håller på med vägledning åt domstolarna, juridiskt intressanta problem, säger han i programmet. 

Leif GW Persson säger också i ”Brottsjournalen” att det som då återstår är att längre fram begära resning – men för att få gehör för det krävs att det tillkommit nya omständigheter, i form av tunga fakta. 

”Brottsjournalen” sänds i TV4 och på TV4 Play 21.00 på tisdagskvällen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.