GW och Lambertz i storbråk i Aktuellt

Göran Lambertz och Leif GW Persson har helt olika åsikter om fallet Quick.
Foto: Cornelia Nordström / Magnus Jönsson

Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz och kriminologen Leif GW Persson har helt olika åsikter om fallet Thomas Quick.

Ikväll möttes de i SVT:s Aktuellt.

– Quick har aldrig ens träffat något av de här offren, det är rena fantasier. Allt som behövs för att inse det är ett ganska minimalt förstånd, säger Leif GW Persson till Göran Lambertz i SVT:s Aktuellt.

Fallet om Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har fått stor uppmärksamhet de senaste veckorna. Sedan han tog tillbaka alla sina morderkännanden har formellt frikänts för tre mord. Bergwall har också beviljats resning för ytterligare två mord. Resningsansökningar har lämnats in i ytterligare tre mordfall.

Den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz, numera justitieråd i högsta domstolen, anser att det finns övertygande bevis för att Bergwall är skyldig till två mord.

Kriminologen Leif GW Persson håller dock inte med.

– Lambertz snackar i saklig mening skit, säger Persson till SVT.

Lambertz vill att en kommission ska granska rättsprocessen. Persson ser dock helst att åklagare granskar fallet och att en förundersökning inleds.

"Inte oskyldig"

På tisdagskvällen möttes de båda i SVT:s Aktuellt. I början av programmet berättade Lambertz om varför han valt att engagera sig i det här fallet.

– Det är viktigt för att det finns ett par rejäla missuppfattningar, man drar felaktiga slutsatser. En av dessa är att detta innebär att han är oskyldig, vilket inte behöver vara fallet, säger Lambertz i Aktuellt.

"Rena fantasier"

Persson håller dock inte med.

– Quick har aldrig ens träffat något av de här offren, det är rena fantasier. Allt som behövs för att inse det är ett ganska minimalt förstånd, säger Persson i Aktuellt.

Han menar att Lambertz inte har satt sig in i fallen tillräckligt.

– Jag har satt mig in i förundersökningarna till skillnad från Göran Lambertz, säger Persson.

Lambertz håller inte med utan anser att hans bevis är starka.

– De här bevisen som tagits fram är en del av en ganska stor mängd bevis av det här slaget, säger Lambertz.

Persson ville inte fortsätta debatten

När Lambertz och Persson lämnade studion fick de frågan om att fortsätta debatten utanför. Det ville dock inte Persson utan han sa att han skulle säga upp vänskapen med Lambertz.

Persson menade att han var ledsen, å offrens familjers vägnar, över att Lambertz dragit upp historien igen.

Lambertz sa då att han tyckte att det var "barnsligt" av Persson att inte fortsätta debatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.