Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW kritisk när skjutningar kopplas till nätverk

Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

De två dödsskjutningarna i Södermanland anses kunna kopplas till kriminella nätverk. 

Kriminologen Leif GW Persson menar att det nu behövs en permanent polisinsats mot nätverken.

– Det går inte att slå av och på med satsningar. Inrätta i stället ett speciellt kommando, det skulle lösa det här, säger han till SvD.

Under torsdagen inträffade två skjutningar som ledde till döden på olika platser i Södermanland. 

I Nyköping dog en man efter att ha hittats med vad som beskrevs som kritiska skador nära en skola i stadsdelen Brandkärr. Tidigare på kvällen sköts en 17-åring i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna. Han dog senare på sjukhus.

Polisen såg på fredagen inget samband mellan de båda morden trots att flera menar att morden tros ha kopplingar till kriminella nätverk.

Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland, säger till TT:

– Det är en stor tragedi för de anhöriga, men också för samhället i stort. Det är ett stort misslyckande för samhället att unga människor drabbas av och utför så här allvarliga våldsdåd.

GW Persson kritisk till en ny Operation Rimfrost

Nu vill vissa inom poliskåren ha en ny satsning på Operation Rimfrost – men kriminologen Leif GW Persson tror inte på en sådan.

– Det går inte att slå av och på med satsningar. Vad som behövs är långsiktig kunskap för att kunna lyfta ut de här individerna från arenan, säger han till SvD.

Leif GW Persson har också förslag på hur det ska gå till.

– Det krävs ett speciellt kommando av ett par hundra man för bara den här typen av kriminalitet. De finns och skulle klara jobbet. Det är inte lätt, men det går att infiltrera och traska runt i en gränszon.

Han menar vidare att han väntar på att justitieminister Morgan Johansson (S) ska säga att han fått nog.

Sent på fredagseftermiddagen hade ingen misstänkt gripits för skjutningarna i Södermanland.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.