GW kritiserar polisen: Fullständigt idiotiskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
GW kritiserar polisen efter dödskraschen.
Foto: Lasse Sandström och Alexander Donka

Polisen i Uppsala län utreds efter dödskraschen utanför Enköping.

Nu riktar kriminologen Leif GW Persson, 68, hård kritik mot polisens agerande.

– Att öppna bron på det sättet är en direkt livsfarlig åtgärd, säger Leif GW Persson.

De två männen som jagades av polisen under natten mot tisdagen körde rakt ut från den öppnade Hjulstabron och kraschade genom isen ned i det iskalla vattnet. När man väl lyckades bärga bilen flera timmar senare hittades de båda männen fastklämda i fordonet.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om att man gör så här, och det är nog tur. Det är en fulltsändigt idiotisk åtgärd, säger Leif GW Persson.

De båda männen hade tidigare under natten tankat bensin vid en mack i Uppsala utan att betala. Bara en knapp halvtimme senare såg en polispatrull bilen strax utanför Enköping och tog upp jakten.

Efter en stunds polisjakt beslutade vakthavande befäl att Hjulstabron skulle öppnas. Det slutade med att de två männen körde över kanten och omkom.

"Brottet rättfärdigar inte"

– Brottet de hade begått rättfärdigar inte den här åtgärden, det ska man ha i minnet. Det är ett bötesbrott, det ska man ha i minnet, och det måste man ta ställning till när man gör det här efterföljandet, säger Leif GW Persson.

Under tisdagen kom beskedet att en förundersökning mot polisen är inledd vid riksenheten för polismål.

– Det handlar om tjänstefel, men det kan också röra sig om vållande till annans död, säger chefsåklagare Håkan Roswall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.