Kaj Linna har beviljats resning efter tolv år i fängelse. Foto: Anton BergKaj Linna har beviljats resning efter tolv år i fängelse. Foto: Anton Berg
Kaj Linna har beviljats resning efter tolv år i fängelse. Foto: Anton Berg
Leif GW Persson tror att han kan få ett historiskt skadestånd på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Foto: Olle SporrongLeif GW Persson tror att han kan få ett historiskt skadestånd på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Foto: Olle Sporrong
Leif GW Persson tror att han kan få ett historiskt skadestånd på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Foto: Olle Sporrong

GW: Kommer bli ett historiskt skadestånd

Publicerad

Kaj Linna känner sig säker på att bli fri igen efter tolv år i fängelse.

Nu menar Leif GW Persson att ett historiskt skadestånd kan betalas ut.

– Jag skulle gissa någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor i skattefria pengar, säger professorn.

Kaj Linna dömdes för det så kallade Kalamarksmordet 2004 och har sedan dess suttit i fängelset. Nu har han beviljats resning av Högsta domstolen och har redan berättat att han planerar sin framtid i frihet.

Linna har suttit 12 år i fängelse, vilket är det näst längsta någon har suttit i ett svenskt fängelse innan beviljad resning enligt kriminologiprofessorn Leif GW Persson som känner sig säker på Linnas oskuld.

Han menar att det sannolikt begicks stora misstag när Linna dömdes för brottet, som han anser att den beviljade resningen bekräftar. Något som nu kan komma att kosta.

– I det här fallet kommer det ju bli ett ansenligt skadestånd, sannolikt det största som har betalats ut i Sverige, säger Leif GW Persson.

– Jag skulle gissa någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor i skattefria pengar.

Frågetecken kring nyckelvittne

Kaj Linna har hela tiden bedyrat sin oskuld och det var först när frågetecken uppstod kring nyckelvittnet "Nils" uppstod som han beviljades resning i Högsta domstolen.

Kaj Linna dömdes för mordet i Kalamark, men har fått resning.Foto: Alf Lindbergh

Leif GW Persson är kritisk till polisarbetet i fallet och menar att det finns en massa omständigheter som har ignorerats när Kaj Linna dömdes för mordet på de två bröderna Sune och Roger i Kalamark utanför Piteå.

– Jag tycker huvudvittnets historia är ytterst märklig, det finns mycket som talar för att det är två gärningsmän och så har man säkrat spår som inte kan kopplas till Linna, säger professorn.

Vill flytta utomlands

Linna har själv berättat i podden "Spår" att han planerar att börja med att flytta utomlands om han blir fri, även det första han tänker göra är att besöka sina nära och kära.

– Jag har en stark vilja att åka och besöka min mamma för hon undrar nog var jag är, säger han i podden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag