Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW hyllar polisens jobb efter attacken

Nu hyllar Leif GW Persson "den detektiva delen av polisarbetet" omedelbart efter terrorattacken i Stockholm.
Rikspolischef Dan Eliasson.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han är en av den svenska polisens tuffaste kritiker.

Nu hyllar Leif GW Persson "den detektiva delen av polisarbetet" omedelbart efter terrorattacken i Stockholm:

– Att man så snabbt hittade rätt bild av gärningsmannen och kunde gå ut med den... Det är jävligt bra jobbat.

Vad händer bakom kulisserna hos polisen just nu?

– Det handlar om två saker. Det ena är att förhöra den misstänkte, tömma hans mobil och gå igenom hela hans bohag och se om man kan bilda sig en uppfattning om honom som person. Det andra är personerna runtomkring honom. Det är därför man gör alla de här tillslagen, man hystar in dem och förhör dem.

Polisen har fått mycket kärlek det senaste dygnet. Hur tycker du att polisen och Säpo har skött sig?

– Jag är glad i den detektiva delen av polisarbetet. Att man på så kort tid lyckades hitta rätt bild. De måste ha tänkt till utav bara halvete.

– Hur känner man igen honom på övervakningsfilmen? Jag tror det är en kombination av fingertoppskänsla och att det stämde bra med hur långt han hade hunnit fly. Det är ett skitgöra att gå igenom alla bevakningsfilmer. Å ena sidan handlade det om en begränsad tidsperiod, å andra sidan försvårar det att det är så många som springer ner i tunnelbanan samtidigt som den misstänkte gärningsmannen.

– Utseendemässigt sticker han ju ut. Han har svarta handskar i fickorna. Varför har han dem i fickorna när han är ute? Han har försökt ändra sitt signalement, helt enkelt.


LÄS MER: Misstänkte 39-åringen drack, festade och hyllade IS


Säpos chef Anders Thornberg, rikspolisens chef Dan Eliasson och Mats Löfving från polisen på pressträff.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson: "Kan ha fått en smäll i skallen"

Han sägs ha gett ett förvirrat uttryck. Hur tolkar du det?

– Det är nog inte så konstigt med tanke på vad han varit med om. Det kan vara så enkelt som att han fick en smäll i skallen när krockkudden löste ut och det gjorde den säkert. Det behöver inte vara värre än så. Och det är inget som konstituerar en psykundersökning, utan det krävs mer än så.

# Säpos insats, då? 39-åringen har kopplats till härvan kring ett städbolag där det funnits misstankar om starka IS-sympatier, så han borde ha varit känd?

– Han finns i deras papper. Men å andra sidan kan man inte plocka in folk efter tycke och smak. Utan han har tydligen fått gå i fred. Om han stått på någon prioritetslista blir det väl andra bullar. Det är ett ansvar som Säpo i så fall får bära.

Av allt som hänt sedan klockan 14.53 i fredags – har något förvånat dig?

– Nja. Det är väl att det här hände bara tio dagar efter min kolumn i Expressen (om risken för terrorattentat i Sverige, reds anm). Men den har ju knappast han läst. Jag skulle tro att han inspirerades av London och att det skedde ganska spontant. Han var ute och strulade på stan, och den här lastbilen dök upp, utan chaufför. Sen är det i gång.

Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Du ser det som troligt att 39-åringen agerade ensam?

– Gissningsvis finns det folk runtomkring honom som delar, vad ska vi kalla det... samma budskap eller tankemängd. Men i övrigt tror jag inte att man kommer mycket längre.

Du menar när det gäller att koppla andra till terrorbrott?

– Ja, det är nog ganska svårt få det till en konspiration med flera inblandade. Bra advokat har han också (39-åringens försvarare Johan Eriksson sitter i styrelsen för Leif GW Perssons aktiebolag, reds anm).

Påverkar just Johan Eriksson oddsen för 39-åringen?

– Nja. Det är nog kört ändå. Om han fått en snyting av krockkudden har han säkert lämnat DNA i bilen och det blir jävligt svårt att förklara, med tanke på allt det andra.

– Men han kommer nog ändå veva den vanliga valsen och nu får han åtminstone vara kvar i Sverige tills han dör. Det går ju inte att utvisa honom till Uzbekistan efter det här.


LÄS MER: Bilderna – här är terroristens flyktväg

Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

"Det hedrar dem att han lever"

Nationella insatsstyrkan var på plats när han greps i Märsta i fredags kväll. Hur resonerar de i ett sånt läge, med en misstänkt terrorist?

– Förmodligen att han är långt farligare än han faktiskt är. Erfarenhetsmässigt ska man göra det. Man förutsätter det värsta, och så skickar man insatsstyrkan.

– Det hedrar dem att han lever. Det skulle inte vara någon större konst att hitta en förevändning för att skjuta honom. Det är alltid en jävla fördel när du kan få göra förhör med terrorister.

Hur tror du lastbilsattacken kommer att påverka Sverige?

– Inte något särskilt. Jag såg någon från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som sa att "Sverige blir sig aldrig likt igen". Det är naturligtvis bara trams. Till sommaren är det här en radannons, det var en trist historia men skönt att det inte blev värre och livet går vidare.

Du tror inte att folk kommer dra sig för att promenera i city en fredag eftermiddag framöver?

– Nej, det tror jag inte. Folk har jävligt kort minne.


Den 39-årige man som misstänks för terrorattacken på Drottninggatan är Rakhmat Akilov. Han är anhållen, misstänkt på sannolika skäl för terroristbrott genom mord. LÄS MER HÄR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.