Leif GW Persson håller inte med Horace Engdahl om att Sara Danius har varit Akademiens sämsta ständiga sekreterare. Foto: MICHAELA HASANOVICLeif GW Persson håller inte med Horace Engdahl om att Sara Danius har varit Akademiens sämsta ständiga sekreterare. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Leif GW Persson håller inte med Horace Engdahl om att Sara Danius har varit Akademiens sämsta ständiga sekreterare. Foto: MICHAELA HASANOVIC
”Horace Engdahl är väl en stark kandidat till det själv”, säger GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG”Horace Engdahl är väl en stark kandidat till det själv”, säger GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG
”Horace Engdahl är väl en stark kandidat till det själv”, säger GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG

GW: Horace är själv en stark kandidat till sämst i Akademiens historia

Publicerad

Leif GW Persson sågar Horace Engdahl.

Han håller inte med om att Sara Danius varit sämst på att sköta sin uppgift som Akademiens ständiga sekreterare.

– Horace Engdahl är väl en stark kandidat till det själv, säger författaren och polisprofessorn.

Engdahl skriver i Expressen att Sara Danius är den ständiga sekreterare som lyckats sämst med sin uppgift av alla innehavare av posten sedan 1786.

Horace Engdahl var själv ständig sekreterare i Akademien 1999-2009.

"Det är inte hennes fel"

Professorn och författaren Leif GW Persson är starkt kritisk till artikeln Engdahl skrivit.

– Jag håller inte med honom på minsta vis. Sara Danius har hamnat i en omöjlig situation, och det är inte hennes fel. Alla har reagerat och det har blivit en mycket stark motsättning som hon försökt hantera, säger GW Persson och fortsätter:

– Sara Danius är inte den sämsta ständiga sekreteraren, Horace Engdahl själv är väl en stark kandidat.

Han tycker att Horace Engdahl helt förbigår "två giftiga fakta" som är centrala om man kokar ned krisen på Svenska Akademien "till vanlig juridik".

– Det ena är att kulturprofilen och hans fru tagit emot väldigt stora bidrag för sin kulturverksamhet. Hon är hälftenägare i det där företaget och det är en utomordentligt suspekt historia.

– Det andra är att kulturprofilen känt till namnet på Nobelpristagare i förtid, säger GW som påpekar att det spelas för stora pengar på internationella bettingsajter när Nobelpristagaren i litteratur ska utses.

"Enda vettiga är att Frostenson lämnar"

Att Engdahl inte nämner detta är märkligt tycker Leif GW Persson.

– Allt detta förbigår Horace Engdahl med tystnad.

GW ser en logisk lösning på problemen i Svenska Akademien, säger han:

– Det enda vettiga och självklara rent juridiskt i det här sammanhanget vore att Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Men hon är ju jättekompis med bland andra Horace.

Däremot tror inte GW att  Svenska Akademien spricker eller läggs ned.

– Jag tror det kommer ordna sig med Akademien, det är för viktigt och för stora värden på spel för att den skulle tillåtas gå till spillo.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag