Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW har sin sprit i Petterssons barskåp

Christer Pettersson. Foto: Mikael Sjöberg

Efter att Christer Pettersson avlidit köpte Leif GW Perssons hans gamla barskåp.

I dag står skåpet i Leif GW:s jägarbar på gården i Sörmland.

– Jag tyckte det var en kul grej, säger Leif GW Persson till Expressen.

När Leif GW Persson fick tag på Christer Petterssons gamla barskåp innehöll det en kortlek, en gammal hästsko och några gamla korkar efter Petterssons Baileys- och Explorerflaskor.

– När han gick och dog där så var det ju polisen som mer eller mindre skötte utflytten åt honom. Anhöriga ville inte ha några grejer så de skulle slängas. Då var det någon som tipsade mig om det där skåpet. Jag köpte det och satte in pengarna på Brottsofferfonden, säger Leif GW Persson till Expressen.

Kan man göra så?

– Jo, det går alldeles utmärkt. Dom ville ju inte ha det, alternativet var ju att slänga det. Jag tyckte det var en kul grej. Antikvärdet är begränsat.

Leif GW Persson minns inte riktigt om det var till Brottsofferfonden pengarna gick, men han betalade i alla fall självmant 3000-4000 kronor.

Finns det några andra skäl till att du köpte det?

– Jag skulle aldrig drömma om att köpa ett skåp i det skicket. Jag tog mig an det och skickade beloppet till Brottsofferfonden. För brottsoffer hade han ju producerat ett antal under åren.

Står i GW:s "jägarbar"

Skåpet står just nu i Leif GW Perssons så kallade "jägarbar" på hans gård i Sörmland. Efter att han och kompisarna varit ute och jagat brukar de sitta i rummet och käka lunch.

I dag står det återigen en flaska Baileys och en flaska Explorer i skåpet.

Leif GW Persson. Foto: Foto: Magnus Jönsson – Fast det är ingen som är så där sugen på att provsmaka Petterssons drink, säger GW.

Är skåpet i dåligt skick?

– Det vill jag nog påstå. Han verkar ju ha haft vissa problem, öppnade och stängde om jag säger så. Det är lite kantstött.

Enligt Leif GW Persson har skåpet stått i en stuga i södra Dalarna som Pettersson köpte efter att han blivit friad för Palmemordet och sedan fått skadestånd.

– Torpet hade han i några år. Dit brukade han åka och kröka med sina kompisar. Sen tog pengarna slut och då sålde han torpet.

"Sensationella uppgifter"

Programledaren Gert Fylking har tidigare varit kompis med Christer Pettersson. Fylking berättar för Expressen att han inte känner till något skåp.

– Det är sensationella uppgifter, men om GW säger att det är på det viset så är det naturligtvis så. Det kanske har ett sentimentalt eller kriminalhistoriskt värde. Det är väl bara att gratulera, för det är såvitt jag förstår det enda som finns kvar efter Pettersson, säger Gert Fylking.

Robert Aschberg har många gånger ätit lunch i GW:s jägarbar efter att de varit ute och jagat.

– Jag kan inte minnas att jag sett något allmogeskåp där, säger han.

"Brukar skickas till tippen"

När en person går bort och ingen är intresserad av hans eller hennes saker får kommunens socialnämnd göra en dödsboanmälan till skatteverket.

– Det lösöre som ingen av dödsbodelägarna vill ha brukar vanligen skickas på tippen, säger Eva Högmo, advokat med inriktning på arvsrätt.

Kan det bli aktuellt att sälja lösöret om den avlidne har skulder?

– Det avgörs av dödsbodelägarna, och om det är socialnämnden som gjort en dödsboanmälan kan nämnden göra det, säger Högmo.

Expressen har sökt Olof Palmes söner samt Christer Petterssons systrar. Men de avböjer att kommentera.

 

Stina Loman

stina.loman@expressen.se