Kriminologiprofessorn menar att man skrämmer upp poliser i onödan efter attacken mot en polis bostad i Västerås. Foto: Alex LjungdahlKriminologiprofessorn menar att man skrämmer upp poliser i onödan efter attacken mot en polis bostad i Västerås. Foto: Alex Ljungdahl
Kriminologiprofessorn menar att man skrämmer upp poliser i onödan efter attacken mot en polis bostad i Västerås. Foto: Alex Ljungdahl
Poliser och politiker har tidigare krävt att Dan Eliasson ska sparkas och kriminologiprofessorn Leif GW har flera gånger pratat och skrivit om poliskrisen i Sverige. Foto: Anna-Karin NilssonPoliser och politiker har tidigare krävt att Dan Eliasson ska sparkas och kriminologiprofessorn Leif GW har flera gånger pratat och skrivit om poliskrisen i Sverige. Foto: Anna-Karin Nilsson
Poliser och politiker har tidigare krävt att Dan Eliasson ska sparkas och kriminologiprofessorn Leif GW har flera gånger pratat och skrivit om poliskrisen i Sverige.  Foto: Anna-Karin Nilsson

GW går till angrepp mot Dan Eliasson

Publicerad

Gång på gång har det riktats kritik mot rikspolischef Dan Eliasson.

Nu går Leif GW Persson mot en hård attack mot honom i Veckans Brott

– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens, säger Leif GW Persson i tisdagens avsnitt när han pratar om hur det avlossades skott mot ett polisbefäls bostad i Västerås i höstas. 

Poliser och politiker har tidigare krävt att Dan Eliasson ska sparkas och kriminologiprofessorn Leif GW har flera gånger pratat och skrivit om poliskrisen i Sverige. 

I en krönika i Expressen som handlar om krisen har Leif GW Persson skrivit:

"Sparka Dan Eliasson och alla runtomkring honom som tänker och tror som han. Slut fred med polisfacket och se till äntligen begripa vad denna kris bottnar i. Att en central organisation inte kan lösa lokala problem. Låt oss i stället skapa något nytt som är anpassat till problemet. Låt oss göra det bit för bit, punkt för punkt". 

Nu går han återigen i attack mot rikspolischefen när det handlar om de skott som avlossades mot ett polisbefäls bostad i Västerås i oktober. 

 

 

GW: "Det här är förskräckligt"

Efter attacken mot polisens bostad åkte Dan Eliasson till Västerås och kallade det hela för ”ett förkastligt angrepp mot hela samhället” och meddelade att han vill se hårdare straff för brott mot poliser.

Carin Götblad, chef för polisens region Mitt, pratade även hon om hårdare straff i samband med skjutningen i Västerås. 

Leif GW Persson håller dock inte med om att det skulle handla om ett angrepp mot samhället utan menar i Veckans Brott att det handlar om en privat konflikt. 

Kriminologiprofessorn menar att man skrämmer upp poliser i onödan när man går ut med vad han menar är fel förklaring. 

– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens. Eliasson och Götblad har i regel inte en susning om vad sånt här är. Ändå gör de bestämda utfästelser. På det så väljer de det minst sannolika alternativet, säger Leif GW Persson i Veckans Brott och och fortsätter:

– Varför gör man det? Är det för att det möjligtvis kan ta fokus från deras egna insatser i allmänna polisiära frågor? Eller är det för att man inte vet vad man håller på med?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag