Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW går till angrepp mot Dan Eliasson

Kriminologiprofessorn menar att man skrämmer upp poliser i onödan efter attacken mot en polis bostad i Västerås. Foto: Alex Ljungdahl
Poliser och politiker har tidigare krävt att Dan Eliasson ska sparkas och kriminologiprofessorn Leif GW har flera gånger pratat och skrivit om poliskrisen i Sverige. Foto: Anna-Karin Nilsson

Gång på gång har det riktats kritik mot rikspolischef Dan Eliasson.

Nu går Leif GW Persson mot en hård attack mot honom i Veckans Brott

– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens, säger Leif GW Persson i tisdagens avsnitt när han pratar om hur det avlossades skott mot ett polisbefäls bostad i Västerås i höstas. 

Poliser och politiker har tidigare krävt att Dan Eliasson ska sparkas och kriminologiprofessorn Leif GW har flera gånger pratat och skrivit om poliskrisen i Sverige. 

I en krönika i Expressen som handlar om krisen har Leif GW Persson skrivit:

"Sparka Dan Eliasson och alla runtomkring honom som tänker och tror som han. Slut fred med polisfacket och se till äntligen begripa vad denna kris bottnar i. Att en central organisation inte kan lösa lokala problem. Låt oss i stället skapa något nytt som är anpassat till problemet. Låt oss göra det bit för bit, punkt för punkt". 

Nu går han återigen i attack mot rikspolischefen när det handlar om de skott som avlossades mot ett polisbefäls bostad i Västerås i oktober. 

 

 

GW: "Det här är förskräckligt"

Efter attacken mot polisens bostad åkte Dan Eliasson till Västerås och kallade det hela för ”ett förkastligt angrepp mot hela samhället” och meddelade att han vill se hårdare straff för brott mot poliser.

Carin Götblad, chef för polisens region Mitt, pratade även hon om hårdare straff i samband med skjutningen i Västerås. 

Leif GW Persson håller dock inte med om att det skulle handla om ett angrepp mot samhället utan menar i Veckans Brott att det handlar om en privat konflikt. 

Kriminologiprofessorn menar att man skrämmer upp poliser i onödan när man går ut med vad han menar är fel förklaring. 

– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens. Eliasson och Götblad har i regel inte en susning om vad sånt här är. Ändå gör de bestämda utfästelser. På det så väljer de det minst sannolika alternativet, säger Leif GW Persson i Veckans Brott och och fortsätter:

– Varför gör man det? Är det för att det möjligtvis kan ta fokus från deras egna insatser i allmänna polisiära frågor? Eller är det för att man inte vet vad man håller på med?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!