I SVT:s "Veckans brott" säger Leif GW Persson att åklagaren har "mycket på fötterna" i den pågående rättegången. Foto: / TT NYHETSBYRÅNI SVT:s "Veckans brott" säger Leif GW Persson att åklagaren har "mycket på fötterna" i den pågående rättegången. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I SVT:s "Veckans brott" säger Leif GW Persson att åklagaren har "mycket på fötterna" i den pågående rättegången. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Tova Moberg.Tova Moberg.
Tova Moberg.

GW: "Ganska säker på att man får honom fälld"

Publicerad

Leif GW Persson är "ganska säker" på att Tova Mobergs expojkvän döms i den pågående rättegången.

I SVT:s "Veckans brott" beskriver han hur flera punkter i åtalet pekar i en och samma riktning.

– Jag kommer inte ligga sömnlös för den saken, säger han.

19-åriga Tova Moberg försvann den 13 maj i år och hittades död två dagar senare. Hennes 22-årige expojkvän är nu åtalad misstänkt för mord och enligt Leif GW Persson har åklagaren "mycket på fötterna" i den pågående rättegången.

– Han får inte ihop det, plus att han gett olika versioner genom resans gång. Det här går inte ihop och det som är väldigt drabbande för honom är sakerna som använts i transporten. Det är en massa punkter i åtalet som pekar i samma riktning, säger Leif GW Persson i SVT:s "Veckans brott".

 

LÄS MER: Pappan kallas in – för att skydda Tovas expojkvän

 

22-åringen polisanmäldes redan i mars misstänkt för att ha misshandlat Tova. Det var hennes föräldrar som gjorde polisanmälan, men snart ville inte Tova medverka i utredningen, visar dokument hos tingsrätten. 

Åklagare Christer Sammens skriver att det har "framkommit graverande uppgifter och misstankar om att (22-åringen) utsatt Tova för misshandel, hot och tvång vid flera tillfällen innan den 14 maj 2017". 

I sin dagbok skriver hon:

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig."

Tova Mobergs 22-årige expojkvän är nu åtalad misstänkt för mord.Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

GW: "De har ofta en mycket lång och sårig relation"  

Den bild som kommit fram av Tovas och expojkvännens relation beskriver Leif GW Persson som "klassisk". 

– Det är inte första gången i världshistorien som en kvinna gjort sådant. De har ofta en mycket lång och sårig relation till personen som till slut slår ihjäl henne, säger han och fortsätter:

– Att döma av textmeddelandena tycks det handla om att han vill ha en total kontroll, och en föreställning om att hon har ihop det med andra. Det är klassiskt. Det är en ganska häftig brygd, en sådan kokar lätt över.

 

LÄS MER: Expojkvännen försökte styra Tova Mobergs föräldrar

 

I programmet berättar han också att han är "ganska säker" på att 22-åringen fälls för mordet på Tova Moberg.

– Jag skulle bli djupt förvånad om han inte blev åtalad på det här underlaget. Jag är ganska säker på att man kommer få honom fälld, jag kommer inte ligga sömnlös för den saken, säger Leif GW Persson.

Den misstänkta 22-åringen nekar till anklagelserna. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag