Leif GW Persson är inte lika imponerad över bokens sakinnehåll. "Han undviker nogsamt allt som stör hans version", säger Leif GW Persson. Foto: Ylwa Yngvesson
Leif GW Persson är inte lika imponerad över bokens sakinnehåll. "Han undviker nogsamt allt som stör hans version", säger Leif GW Persson. Foto: Ylwa Yngvesson

GW: Förvånad över
att den är välskriven

Publicerad

Leif GW Persson har läst Christer van der Kwasts nya bok som sågar resningsprocesserna som frigav Sture Bergwall.

Han kallar boken för "oväntat välskriven" men svingar hårt mot sakinnehållet.

– Han undviker nogsamt allt som stör hans version. Beror det bara på att han är en dålig yrkesman? Ja, jag kan inte utesluta att det är så, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson har flera gånger uttalat sig om Christer van der Kwasts arbete med utredningarna mot Sture Bergwall.

Nu har han läst boken "Bortom rimligt tvivel – Thomas Quick och rättvisan" där den tidigare åklagarens ger sin version av de friande morddomarna.

– Han vill ge sin version av vad som har hänt och boken är en talan i egen sak. Han känner att han måste gå ut och förklara sig och jag blev förvånad över att den är så pass välskriven som den ändå är om man talar om prosan. Den är ändå nedtonad – de värsta rallarsvingarna håller han inne med och det hedrar honom, säger Leif GW Persson.

Driver två teser

Han är dock inte lika imponerad över bokens sakinnehåll. Enligt Leif GW Persson driver Christer van der Kwast två teser. Nummer ett är att med den vetskap åklagaren hade i fallet var han tvungen att åtala Quick, och nummer två är att han är irriterad på att när fallet väl gått till resning att det inte gick till en ny rättegång.

– Det första kan man diskutera för i saklig mening är boken inte lika kul läsning. Han undviker nogsamt allt som stör hans version. Beror det bara på att han är en dålig yrkesman? Ja, jag kan inte utesluta att det är så. Han ville nog väldigt gärna att det skulle vara sant.

– Den andra tesen är lätt att svara på för där har åtta åklagare kommit fram till att den bevisning som finns inte räcker för att väcka åtal.

"Skyddat ett halvdussin mördare"

Leif GW Persson menar att det är svårt att tro att någon annan åklagare som satt sig in i målet skulle ha gjort likadant.

– Det är en mycket sorgsam historia. Han har faktiskt varit högsta ansvarig för en utredning som kostat skattebetalarna 300 miljoner kronor trots att vi ännu inte sett slutnotan. Vad fick vi för de pengarna? Jo, vi fick en oskyldigt dömd för åtta mord, plus att utredningen låg som en våt filt över ett antal andra mordutredningar. Det ledde i slutändan till att han har skyddat ett halvdussin mördare då utredningarna hunnit preskriberas under tiden, säger han.

Avböjde att medverka i tv

Till SVT-programmet "Veckans brott" på tisdagskvällen hade Christer van der Kwast bjudits in att tala med Leif GW Persson om boken men avböjde att medverka.

– Det blir inte så, säger van der Kwast till programledaren Camilla Kvartoft. Hon fortsätter att fråga honom varför han inte vill prata om sin syn på fallen i programmet.

– Det är ingenting jag vill diskutera. Ni har fått de besked som gäller och ni har fått boken som alla andra, svarar han i telefonsamtalet som spelas upp i programmet.

Även Expressen var i kontakt med Christer van der Kwast under tisdagen. Han uppgav då att han inte ger några telefonintervjuer utan hänvisar till ett intervjutillfälle på onsdagen.

Veckans brott sänds klockan 21 på SVT1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag