GW: ”Första signalementet stämmer bra på Engström”

Leif GW Persson.
Foto: JENS CHRISTIAN
Stig Engström.
Foto: POLISEN

Den så kallade Skandia-mannen pekas ut som ett nytt huvudspår i Palme-utredningen, visar en granskning av magasinet Filter.

Leif GW Persson menar att första signalementet stämmer bra på Stig Engström – men: 

– Jag hoppas att han inte är gärningspersonen, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Stig Engström, även känd som Skandia-mannen, utmålade sig tidigt som ett stjärnvittne från mordplatsen där Olof Palme sköts till döds av en, än i dag, okänd gärningsperson den 28 februari 1986. Det är också han som nu pekas ut som det nya huvudspåret i Olof Palme-utredningen, något som magasinet Filter kan avslöja.

I TV4:s Nyhetsmorgon säger Leif GW Persson att Stig Engström stämmer bra in på det första signalementet av den misstänkta gärningspersonen – men hoppas att så inte är fallet. 

– Jag hoppas att han inte är det, skälet är att han är död. Det finns några svaga möjligheter att kolla detta. Det hävdas att han ska ha haft tillgång till vapen, att han kände en vapenhandlare och ska ha haft en revolver av samma typ som ska vara aktuellt här, säger han i programmet.

Han menar vidare att Engström hade ett tänkbart motiv för att begå gärningen.

– Han anses vara allmänt högerstucken. Han har lite militära kompisar, spelar bridge och gillar inte Palme. Det stämmer dock på hundratals liknande denna tid. 

LÄS MER: Nya spåret – Stig Engström mördade Palme 

Tycker att poliserna lät sig vilseledas

Kriminalprofessorn välkomnar utredningen, men menar att polisen missade sin chans genom att aldrig kontrollera honom riktigt vid tidpunkten för mordet – och i stället låta sig vilseledas av andra tänkbara spår, som det välkända kurdspåret.

– Poliserna tycker att han är en tjatig och rörlig jävel, och bestämmer sig för att glömma bort honom. Snart blir man intresserad av den såkallade 33-åringen och när han släpps har spaningsledaren i stället fått intresse för kurdspåret. Stig Engström blir naturligt sur och hör av sig till tidningen, och för varje gång blir polisen allt tröttare på honom.

– Jag tycker att det de håller på med är fullt legitimt, men jag har svårt att tro att man kommer kunna leda det här i bevis. Om han hade varit vid liv hade det varit annorlunda, för då hade du haft någon att prata med. 

LÄS MER: Stig Engström talade om mordet under sista kända samtalet

Stig Engström nya huvudspåret

Det är frilansjournalisten Thomas Pettersson, 60, som ligger bakom avslöjandet – efter att ha granskat Palmemordet i tolv år. Leif GW Persson är också den person som ska ha satt honom på spåren, efter att i sin bok ”Mellan sommarens längtan och vinterns sköld” målat upp en figur central för Palmemordet som agent för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i början på 1950-talet.

Avslöjandet visar att Stig Engström, förutom att vara vapentränad och haft tillgång till en liknande revolver som vid Palmemordet men även umgåtts i kretsar som uppges ha varit palmefientliga. 

Polisen har tidigare avfärdat Engström en tänkbar gärningsman, och vill för Expressen inte kommentera de nya uppgifterna. 

– Jag kan bara säga att vi håller förhör med ett antal personer och jag tänker inte kommentera om det finns någon person som vi är mer intresserade av än någon annan, sade Krister Petersson, Palmegruppens förundersökningsledare förra fredagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.