Stefan Löfven kritiseras nu för sitt uttalande om vem som mördade Olof Palme. Foto: Pelle T NilssonStefan Löfven kritiseras nu för sitt uttalande om vem som mördade Olof Palme. Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven kritiseras nu för sitt uttalande om vem som mördade Olof Palme. Foto: Pelle T Nilsson
Leif GW Persson. Foto: Simon HastegårdLeif GW Persson. Foto: Simon Hastegård
Leif GW Persson. Foto: Simon Hastegård

GW fördömer Stefan Löfvens uttalande

Publicerad

Stefan Löfven tror att Christer Pettersson mördade Olof Palme.

Ett uttalande som Leif GW Persson nu fördömer.

– Ganska förskräckligt faktiskt, säger GW Persson i "Veckans brott" i SVT.

I en intervju så berättade Stefan Löfven att han tror att det var Christer Pettersson som mördade tidigare statsministern Olof Palme. Detta dels eftersom han en gång dömdes för brottet innan han friades och dels för att Lisbet Palme hävdade att han var den skyldige.

I "Veckans brott" vänder sig Leif GW Persson starkt emot uttalandet från statsministern.

– Ganska förskräckligt faktiskt, säger han i programmet.

Vidare menar att han Stefan Löfven i en moralisk och rättslig mening inte får säga det i egenskap av statsminister eftersom har då går emot den frikännande domen i för Christer Pettersson.

Vinna politiska poäng

Däremot förstår kriminologen Löfvens uttalande ur en "mänsklig mening" eftersom han tror på det och vill uttrycka sympatier för offrets familj. GW Persson menar även att Stefan Löfven genom uttalandet kan vinna politiska poäng eftersom många personer likt honom anser att Christer Pettersson är den skyldige till mordet.

– De som säger på det här viset brukar sällan vara premiärministrar eller motsvarande i demokratiska rättsstater lyckligtvis, säger Leif GW Persson.

Kritik från Ramberg och Ask

Kritik mot Stefan Löfvens uttalande har också kommit från Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och förra justitieministern Beatrice Ask:

– Han (Christer Pettersson, reds anm) ska bedömas som oskyldig och det ska ju landets statsminister respektera, sa Anne Ramberg till Svd.se, som dock menar att tidsperspektivet är en förmildrande omständighet

Tidigare justitieministern Beatrice Ask, M, kallade Löfvens uttalande olämpligt, olyckligt och principiellt bekymrande.

– Politiker ska vara väldigt försiktiga med att ha åsikter som kan påverka dömandet, sa hon.

När Expressen dagen efter uttalandet frågade Stefan Löfven om hur han såg på kritiken blev svaret kort:

– Jag tänker inte hålla på och kommentera det något mer. Jag har sagt att jag tror på Lisbet Palme. Jag vet att juridiskt har vi inget domslut. Det finns ingen fälld mördare. Det är det juridiska faktumet vi har att förhålla oss till. That's it, säger Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag