Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: Eliasson kan tacka sina kontakter

– Om Eliasson hade varit en vanlig tjänsteman så hade de redan flyttat på honom, säger Leif GW Persson.
Foto: Axel Ljungdahl
Foto: Tomas Leprince
Foto: Sven Lindwall

Dan Eliasson har fortsatt förtroende som rikspolischef - trots massiv kritik.

Det kan han tacka sina socialdemokratiska kontakter för, menar Leif GW Persson.

– Om Eliasson hade varit en vanlig tjänsteman så hade de redan flyttat på honom, men det är han inte, säger professorn i TV4:s Nyhetsmorgon.

Den senaste tiden har polismedarbetare, delar av Polisförbundet och höga representanter för alliansen krävt rikspolischef Dan Eliassons avgång i svallvågorna av den rådande krisen inom polismyndigheten.

Nu menar Leif GW Persson att kritiken är så stark att Dan Eliasson hade tvingats bort från myndigheten - om det inte vore för hans politiska kontakter. Eliasson har tidigare bland annat varit statssekreterare åt dåvarande justitieminister Thomas Bodström i Göran Perssons regering.

– Om Eliasson hade varit en vanlig tjänsteman så hade de redan flyttat på honom, men det är han inte, säger Persson i TV4:s Nyhetsmorgon, och fortsätter:

– Han är starkt politiskt förankrad inom just socialdemokratin. Han är politisk på ett sätt som en rikspolischef aldrig har varit tidigare. Det är en sida av saken.


LÄS MER: Nya smällen - poliser framför avgångskrav


Poliser slutar - "aldrig hänt historiskt"

Samtidigt påpekar Leif GW Persson att i stort sett alla riksdagspartier röstade för den stora polisreformen, som redan från start har varit starkt ifrågasatt.

– Han är en av många som bär skuld, och kanske inte den som bär mest. Men han är den högst ansvarige och normalt är det han som åker ut på rumpan. Men det kommer bli en mycket snårig process, säger Persson.

Kriminologiprofessorn ser orosmoln på himlen för svensk polis. Framför allt handlar det om det stora antal poliser som nu väljer att lämna kåren. I dagens takt handlar det om omkring 700 poliser per år, ur en personalstyrka på knappt 20 000.

– Att de slutar är mycket illavarslande för det har aldrig hänt historiskt. De har hotat om det men det har aldrig hänt.


LÄS MER: Dan Eliasson bryter tystnaden om krisen


Leif GW Persson: "Rörande överens med Polisförbundet"

Både statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) har sagt att de vill se positiva resultat av polisens omorganisation innan årets slut. Någon sådan positiv utveckling kommer inte att inträffa, menar Leif GW Persson.

– Utvecklingen med sjunkande uppklaring och sjunkande operativ resurs kommer fortsätta. Det man inte kan få in i sitt huvud är att det finns ett grundläggande problem med den här reformen.

Samtidigt ger Persson sitt stöd till Polisförbundet, som under lång tid har påtalat bristerna inom myndigheten.

– Jag har hållit på och skällt på poliser i alla riktningar under hela min tid. Jag trodde aldrig att det skulle hända, men plötsligt är jag rörande överens om den kritik som Polisförbundet framför till ledningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.