Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: DNA-spår på misstänkt Palmevapen

Nu berättar Leif GW Persson att det har säkrats DNA-spår på vapnet – samtidigt visar analysen av kulan, som Leif GW fick skickad till sig i ett brev, enligt en expert goda likheter med mordkulan.
Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson avslöjade uppgifterna i Expressens livesändning.
Foto: Expressen TV

Spänningen kring den revolver som kopplas till Palmeutredningen ökar.

Nu berättar Leif GW Persson att det har säkrats DNA-spår på vapnet – samtidigt visar analysen av kulan, som Leif GW fick skickad till sig i ett brev, enligt en expert goda likheter med mordkulan.

I veckan kan vi få veta om revolvern användes vid mordet på statsministern vintern 1986.

I veckan väntas svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum, som enligt Leif GW Persson har provskjutit revolvern, en Smith & Wesson Magnum, kaliber 357. GW avslöjar nu, i livesändning i Expressen TV, nya besked om vapnet och testskjutningarna som genomförts på NFC i Linköping:

– De är klara. Nu håller de på att granska det där. Det är en jävla apparat. Det är alltid minst två inblandade, oberoende av varandra. I slutändan gör man en subjektiv bedömning. Sedan brukar man räkna fram medelvärdet på de subjektiva bedömningarna innan det kommer ett skriftligt utlåtande, säger GW i sändningen.

LÄS MER: Unik 3D-special: Följ Olof Palmes sista steg

Leif GW Persson: Då kommer svar om Palmevapnet

Tidigast på onsdag kommer det definitiva beskedet från NFC:

– Ja, de säger att jag ska få ett besked i veckan, säger GW.

– Den där första kulan är testad. Problemen med den var att det var en annan typ av kula än den som tog kål på Palme. Den är betydligt mjukare. Palmekulan är spetsig, ungefär som en vässad blyertspenna. Den här är avrundad – det är ammunition som du använder när du skjuter på tavla; då vill du ha en så platt profil som möjligt för att få bra skottmarkering.

Du skrev att man eventuellt skulle kunna säkra DNA från det här vapnet?

– Ja, det har man gjort. Men det tror jag inte har med saken att göra.

Enligt GW kommer DNA-fynden med stor sannolikhet från helt andra personer som har hållit i vapnet. Och hans eget DNA finns inte på revolvern, det är han säker på.

– Beroende på att jag tänkte på det innan jag tog i det: Jag hade plastat in mig, säger GW


LÄS MER: 5 saker alla under 30 behöver veta om Olof Palme

Anonymt brev

Det nya Palmespåret tog fart 2013. Då fick GW en avlossad kula i ett anonymt brev, tillsammans med en fråga om kulan möjligen hade avlossats med samma vapen som dödade Olof Palme 1986.

Leif GW överlämnade kulan till Palmegruppen som skickade in den till Statens kriminaltekniska laboratorium SKL, numera Nationellt forensiskt centrum NFC.

Det skulle dröja till hösten 2015 innan analysen gjordes och Palmegruppen och Leif GW fick resultatet.

Men det var då så sensationellt att det fick Leif GW Persson att gå ut i Sveriges Television och Expressen och vädja till tipsaren att höra av sig igen och överlämna revolvern.

Och den 22 december i fjol kunde Expressen avslöja att Leif GW Persson lyckats etablera en kontakt med tipsaren - och fått det aktuella vapnet. Allt skedde under största hemlighetsmakeri i Göteborgsområdet före jul.

"Stor likhet"

Efter att Leif GW fått vapnet lämnade han det till Palmegruppen som omedelbart budade det till NFC för provskjutning.

Nu berättar Leif GW Persson för första gången detaljer om det positiva analysresultatet av kulan han fick hemskickad för två år sedan.

Spåren på kulan visade sig ha vissa och till och med stora likheter med spåren på kulan som dödade Olof Palme 1986.

Sannolikhetsskalan går från minus 4 till plus 4 – och detta är, enligt uppgifterna, första gången i Palmeutredningen som man får plusvärden på en analys. Då har alltså hundratals vapen provskjutits genom åren.

GW berättar:

– Jag fick det första utlåtandet, där säger en av bedömarna att det är en +1, det vill säga viss likhet. Den andra säger att det är en +2, vilket är stor likhet. De slutade med att säga, att om de fick tillgång till det där vapnet så de skulle de kunna provskjuta det med samma ammunition. Då skulle säkerheten sannolikt öka – och ingen var väl gladare än jag när jag fick tag i det där vapnet.

Om revolvern säger GW:

– Den är i prima skick.

Från Palmegruppens håll är det fortfarande tyst om vapenfyndet:

– Jag vet inget och har inga kommentarer i nuläget, säger Kerstin Skarp vice riksåklagare och förundersökningsledare i Palmegruppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.