Nu berättar Leif GW Persson att det har säkrats DNA-spår på vapnet – samtidigt visar analysen av kulan, som Leif GW fick skickad till sig i ett brev, enligt en expert goda likheter med mordkulan. Foto: Alex LjungdahlNu berättar Leif GW Persson att det har säkrats DNA-spår på vapnet – samtidigt visar analysen av kulan, som Leif GW fick skickad till sig i ett brev, enligt en expert goda likheter med mordkulan. Foto: Alex Ljungdahl
Nu berättar Leif GW Persson att det har säkrats DNA-spår på vapnet – samtidigt visar analysen av kulan, som Leif GW fick skickad till sig i ett brev, enligt en expert goda likheter med mordkulan. Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson avslöjade uppgifterna i Expressens livesändning. Foto: Expressen TVLeif GW Persson avslöjade uppgifterna i Expressens livesändning. Foto: Expressen TV

Leif GW Persson avslöjade uppgifterna i Expressens livesändning.

 Foto: Expressen TV

GW: DNA-spår på misstänkt Palmevapen

Publicerad

Spänningen kring den revolver som kopplas till Palmeutredningen ökar.

Nu berättar Leif GW Persson att det har säkrats DNA-spår på vapnet – samtidigt visar analysen av kulan, som Leif GW fick skickad till sig i ett brev, enligt en expert goda likheter med mordkulan.

I veckan kan vi få veta om revolvern användes vid mordet på statsministern vintern 1986.

I veckan väntas svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum, som enligt Leif GW Persson har provskjutit revolvern, en Smith & Wesson Magnum, kaliber 357. GW avslöjar nu, i livesändning i Expressen TV, nya besked om vapnet och testskjutningarna som genomförts på NFC i Linköping:

– De är klara. Nu håller de på att granska det där. Det är en jävla apparat. Det är alltid minst två inblandade, oberoende av varandra. I slutändan gör man en subjektiv bedömning. Sedan brukar man räkna fram medelvärdet på de subjektiva bedömningarna innan det kommer ett skriftligt utlåtande, säger GW i sändningen.

LÄS MER: Unik 3D-special: Följ Olof Palmes sista steg

Leif GW Persson: Då kommer svar om Palmevapnet

Tidigast på onsdag kommer det definitiva beskedet från NFC:

– Ja, de säger att jag ska få ett besked i veckan, säger GW.

– Den där första kulan är testad. Problemen med den var att det var en annan typ av kula än den som tog kål på Palme. Den är betydligt mjukare. Palmekulan är spetsig, ungefär som en vässad blyertspenna. Den här är avrundad – det är ammunition som du använder när du skjuter på tavla; då vill du ha en så platt profil som möjligt för att få bra skottmarkering.

Du skrev att man eventuellt skulle kunna säkra DNA från det här vapnet?

– Ja, det har man gjort. Men det tror jag inte har med saken att göra.

Enligt GW kommer DNA-fynden med stor sannolikhet från helt andra personer som har hållit i vapnet. Och hans eget DNA finns inte på revolvern, det är han säker på.

– Beroende på att jag tänkte på det innan jag tog i det: Jag hade plastat in mig, säger GW

 

LÄS MER: 5 saker alla under 30 behöver veta om Olof Palme

Anonymt brev

Det nya Palmespåret tog fart 2013. Då fick GW en avlossad kula i ett anonymt brev, tillsammans med en fråga om kulan möjligen hade avlossats med samma vapen som dödade Olof Palme 1986.

Leif GW överlämnade kulan till Palmegruppen som skickade in den till Statens kriminaltekniska laboratorium SKL, numera Nationellt forensiskt centrum NFC.

Det skulle dröja till hösten 2015 innan analysen gjordes och Palmegruppen och Leif GW fick resultatet.

Men det var då så sensationellt att det fick Leif GW Persson att gå ut i Sveriges Television och Expressen och vädja till tipsaren att höra av sig igen och överlämna revolvern.

Och den 22 december i fjol kunde Expressen avslöja att Leif GW Persson lyckats etablera en kontakt med tipsaren - och fått det aktuella vapnet. Allt skedde under största hemlighetsmakeri i Göteborgsområdet före jul.

"Stor likhet"

Efter att Leif GW fått vapnet lämnade han det till Palmegruppen som omedelbart budade det till NFC för provskjutning.

Nu berättar Leif GW Persson för första gången detaljer om det positiva analysresultatet av kulan han fick hemskickad för två år sedan.

Spåren på kulan visade sig ha vissa och till och med stora likheter med spåren på kulan som dödade Olof Palme 1986.

Sannolikhetsskalan går från minus 4 till plus 4 – och detta är, enligt uppgifterna, första gången i Palmeutredningen som man får plusvärden på en analys. Då har alltså hundratals vapen provskjutits genom åren.

GW berättar:

– Jag fick det första utlåtandet, där säger en av bedömarna att det är en +1, det vill säga viss likhet. Den andra säger att det är en +2, vilket är stor likhet. De slutade med att säga, att om de fick tillgång till det där vapnet så de skulle de kunna provskjuta det med samma ammunition. Då skulle säkerheten sannolikt öka – och ingen var väl gladare än jag när jag fick tag i det där vapnet.

Om revolvern säger GW:

– Den är i prima skick.

Från Palmegruppens håll är det fortfarande tyst om vapenfyndet:

– Jag vet inget och har inga kommentarer i nuläget, säger Kerstin Skarp vice riksåklagare och förundersökningsledare i Palmegruppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag