GW: Det var ett försök till utvidgat självmord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kvinnan satte sig i bilen med sina barn i baksätet och började köra i riktning mot Falköping. 

I bilen fanns också en gasoltub. 

Nu är kvinnan häktad misstänkt för mordförsök.

– Det var ett försök till utvidgat självmord som mycket väl kunde ha lyckats, men som inte gjorde det den här gången, säger kriminalprofessorn Leif GW Persson. 

Det var i fredags som kvinnan tog med sig gasoltuben och satte sig i bilen med sina barn och körde ut på E20 med riktning mot Falköping. Enligt åklagaren skulle hon begå självmord och ta med sig barnen i döden. 

– Så småningom smällde det. Och hon var medveten om att det skulle göra det också. Förmodligen kommer hon åtalas för mordförsök och dömas till rättspsykiatrisk vård, säger kriminalprofessorn Leif GW Persson. 

Expressen.se var under söndagen i kontakt med kvinnans äldre bror som säger att han är chockad över händelsen men inte vet mer än vad som rapporterats i medierna under dagen. Nu hoppas han och familjen att polisen ska kontakta dem med mer information.

– Det går säkert att få reda på mer i morgon när folk är på jobbet igen, säger han.

Sköt ihjäl sina föräldrar

Samma kvinna som nu sitter häktad misstänkt för mordförsök sköt ihjäl sina föräldrar 1985 när hon var 14 år gammal. Ett fall som Expressen rapporterade om när det skedde.

14-åringen erkände i förhör att det var hon som hållit i pistolen. När kriminalinspektör Monica Dahlström-Lannes, som arbetat mycket med incestfall, tillkallades kom det fram att kvinnan utsatts för sexuella övergrepp av pappan och att mamman vetat om det.

Historien om övergreppen bekräftades, vid tiden för händelsen, för Expressen av 14-åringens ena bror.

Enligt Leif GW Persson, som är väl insatt i den gamla utredningen, rör det sig om tunna anklagelser. 

– Tittar man i utredningen så finns det inget som tyder på att kvinnan utsattes för sexuella övergrepp. Det är inget heller som flickan själv säger i förhör, utan det här är något som Dahlström-Lannes lägger i munnen på flickan. 

– Det här dubbelmordet kom som en blixt från klar himmel och behovet av en förklaring varför en 14-åring skulle göra det var stark. Men anklagelserna om sexuella övergrepp var väldigt tunna, fortsätter Leif GW Persson som tror att motivet var ett annat.

Likadant vapen som Palmevapnet

– Det handlade om ett vanligt tonårsgräl och en flicka som var labil. Det finns inget hos föräldrarna som tyder på att det ska stämma. Pappan var sportskytt och hade licens på en Smith Q Wesson, likadant vapen och lika kulor som dödade Palme visade det sig sedan. 

GW minns händelseförloppet ur utredningen.

– En dag går hon upp till pappans rum, tar revolvern, och skjuter föräldrarna vid köksbordet. Sedan springer hon och gömmer revolvern i sin egen garderob och slår larm till polisen. Hon säger att det kommit in en man i svart rock som skjutit ihjäl föräldrarna. Men det dröjde inte länge innan tveksamheter uppstod och man dessutom hittade vapnet.

Monica Dahlström-Lannes har sedan en tid tillbaka slutat inom polisen. 

– Jag har aldrig trott på incestanklagelserna. Det har jag också sagt till Dahlström-Lannes men hon var en mästare att få in det där. Hon har hittat på en jävla massa konstigheter och är inblandad i alla möjliga rättsskandaler, säger Leif GW Persson. 

"Dålig utredning"

Kriminalinspektör Monica Dahlström-Lannes var den som höll i polisens förhör.

– Det var oerhört traumatiskt allt som hade hänt, det var en svår situation, säger hon.

Dahlström-Lannes håller med Leif GW Persson till viss del.

– Jag håller med GW att det var en jättedålig utredning - om det gällde sexuella övergrepp mot barn. Men det här handlade om ett mord där hon var den misstänkta. Den andra utredningen var sekundär, alltså vad hon hade varit med om, det hade ingen betydelse i sammanhanget. Hade hon varit brottsoffer hade det varit en helt annan utredning.

– När en ung människa begår ett brott så ska man göra det så lindrigt som möjligt för den här personen, hon var under 15 år och skulle inte lagföras. Det intressanta var om det var hon eller någon annan som tagit livet av föräldrarna.

La du ord i munnen på flickan?

– Jag brukar inte ha ledande frågor, men det kan jag inte säga något om så här långt efteråt. Varför skulle man gå jättedjupt in på detaljer när föräldrarna var döda och när hon var väldigt traumatiserad?

"Saken tystades ner"

Glenn Welander jobbade som journalist på Falköpings Tidning när den uppmärksammade dödsskjutningen skedde. Även han går på GW:s linje.

– Saken tystades ner och man fick aldrig klart för sig hur det egentligen var. På något sätt kändes det inte som om att det var sanningen utan att det fick bli sanningen, att hon var ett offer och att det ledde fram till detta. Men jag trodde aldrig på det, säger Glenn Welander och berättar att saken var känslig att prata om.

– Det lutar åt att hon fick något slags spel, det fanns inga indikationer på sexuella övergrepp men det var en bra förklaring som gjorde flickan till offer i stället för förövare. Hon föll till föga helt enkelt. Efter händelsen har det inte sagts ett ord om saken, det var ett trauma i bygden.

Sigvard Sundkvist, KD, ordförande för socialnämnden öster i Örebro, känner till händelsen i fredags men vet ännu ingenting om vad som ska hända med barnen.

– Vi måste se till barnens bästa i ett sådant här läge och krävs det så får vi självklart gripa in och åtgärda det, säger han.


Sekretessfrågor

Om det är socialtjänsten i Örebro eller Falköping som griper in är fortfarande inte klart.

– Om det händer här så kan det hända att Örebro får göra en insats till en början och sen får Falköping ta över. Det här sekretessfrågor, vi kan inte överhuvudtaget yttra oss i det här läget, fortsätter Sundkvist.

En granne till kvinnan beskriver henne som trevlig och menar att stämningen i grannskapet nu är lågmäld.

– Det är fruktansvärt. Det har varit en hur trevlig och bra människa som helst, säger han.

"Kan handla om ett försök att döda sig själv och sina barn"

Så här säger Niklas Långström, psykiatriprofessor och forskningsledare i Kriminalvården:


Kvinnan misstänks ha försökt spränga sig och barnen i luften i en bil. Vad tror du detta kan handla om ?

- Även om tillvägagångssättet är särpräglat kan det handla om ett försök att döda sig själv och sina barn, så kallat filicid.

Finns det någon gemensam nämnare för kvinnor som dödar sina barn? Finns det några varningstecken innan något sådant händer?

- Färsk forskning som vi genomfört av alla kvinnor och män som dödat egna barn i Sverige 1973-2008 visar att svår psykisk ohälsa; depression, psykos eller personlighetsstörning, tidigare självmordsförsök och våld mot andra ökar risken mest. Filicid är dock fortfarande mycket ovanligt och sker alltmer sällan i Sverige, högst fem gånger årligen. Filicidhandlingar liknar med andra ord mer självmord än annat dödligt våld.

Något specifikt i just detta fall som du känner till som kan vara en förklaring?
- Svårbedömt utan mer detaljerade uppgifter. Men det extremt ovanliga dödliga våld som kvinnan utövade när hon var 14 år och den nu aktuella handlingen antyder ett avvikande sätt att uppfatta och hantera stress i nära relationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.