Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: Det har varit bedrövligt länge

Leif GW Persson är inte förvånad över den bild av polismyndigheten som målas upp i Expressens granskning.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Flera poliser vittnar om sexism och en machokultur inom polisen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Leif GW Persson är inte ett dugg förvånad över den bild av polismyndigheten, full av sexuella trakasserier mot kvinnor på arbetsplatsen, som Expressens granskning kan visa. 

– Det finns det naturligtvis och mycket starkare än hos medierna. Det är omvittnad och känt sedan länge, säger han. 

Expressen kan i dag berätta om hur sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnorna på arbetsplatsen är vardagsmat även inom den myndighet som ska utreda sexualbrott. Leif GW Persson känner igen bilden. 

Upplever du att det finns sexistisk kultur inom polisen?

– Ja det finns det naturligtvis och mycket starkare än hos medierna. Det är omvittnad och känt sedan länge. Däremot tror jag att det har blivit bättre och det beror helt enkelt på att det i dag är en betydligt större andel kvinnor som jobbar där. Men det har varit bedrövligt ganska länge. Det var väl ingen slump att Kapten Klänning var den store jämställdhetskämpen, med facit i hand var han inte så jävla lyckad.

 

LÄS MER: Sexlarmen inifrån polisen: Övergrepp och trakasserier

 

Hur kan den här sexistiska kulturen hos polisen manifestera sig?

– På allehanda sätt naturligtvis. Men det är väl de där vanliga sätten. Personalfesterna brukar vara ganska vilda tillställningar.

Har du själv bevittnat någon bete sig sexistiskt mot en kollega?

– Nej, det låter nästan lite löjligt men jag har aldrig känt behov av att gå på personalfest faktiskt. Men det har väl hänt att man har reagerat och tyckt att tonen har varit lite konstig. Men sedan är det så här, jag har visserligen varit med en jävla massa poliser och jobbat där i många år men till och börja med var jag hög chef och det fick ju många att rycka upp sig så fort jag anlände. Och för det andra, när jag träffade folk i polisiärt sammanhang så var det alltid något jobb som skulle göras. Den där biten när man släpper loss och kopplar av var inte så aktuell på något sätt. Vi hade så mycket annat för oss hela tiden.

Hur upplever du att man hanterar frågor som handlar om sexism inom polismyndigheten?

– Nu har jag varit borta så länge så jag vet inte hur man gör i dag, men på den tiden folk tog Göran Lindberg på allvar, innan avslöjandet, då vet jag att han var föremål för... det pratades en jävla massa skit om honom. Inte på temat att han var den han sedan visade sig vara för det kom ju som en blixt från klar himmel men att det var en jävla typ och så där. Det var ganska unkna diskussioner. Skulle man intervjua honom kan han vittna om sina svårigheter men han är väl inte så trovärdig nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.