Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: "De får väl börja jobba som alla andra"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alf Lindbergh

Länspolismästare Lars Hallberg har satt stopp för kollegornas långfrukostar. Beslutet väcker ilska bland poliserna i Västmanland.

Leif GW Persson stödjer länspolismästaren.

- Det var fanimig på tiden. De får väl för fan börja jobba som alla andra, säger han till VLT.

Polisen i Västmanland har ätit sin sista långa frukost. På tisdagen informerades personalen om att det inte längre är okej att handla frukost och sedan tillaga och äta den på arbetstid.

- Det är hela proceduren som jag är emot. Att först åka och handla, och sedan ställa sig och fixa i ordning allt. Koka ägg, skära tomater etcetera. Det blir många arbetstimmar på ett år, säger Lars Hallberg, till VLT.

Beslutet upprör

Redan när Lars Hallberg kom till polismyndigheten för fyra år sedan reagerade han på frukostvanorna. Han överlät det på cheferna, men när ingenting hände tog han saken i egna händer - och beslutet är inte populärt.

Flera poliser har reagerat på nyordningen.

- Det är löjligt. Vad kan det göra om vi åker och handlar i uniform? Det är lika mycket ett preventivt syfte. Att vara i en butik kan exempelvis beivra snatterier. Eller om någon tänkt råna butiken i fråga – ser han att det står en polisbil utanför, ja, då kanske vi har förhindrat det brottet, säger en anonym polis till tidningen.

"Småungar på läger"


Leif GW Persson.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

Leif GW Persson står helt på Lars Hallbergs sida. På frågan varför det blir sådant liv bland poliserna, svarar polisprofessorn: 

- För att de är så in i helvete bortskämda. Man kan tro att de är småungar på läger. Inte konstigt att brottsligheten ser ut som den gör. Vi har åtta timmars arbetsdag. Punkt slut.

En av poliserna säger till VLT att han tror att många kommer söka sig från Västmanland.

- Länspolismästaren förstår inte vad han har gjort. Han har tagit bort de enda gemensamma stunderna vi har. Under en sexveckorsperiod gör vi ett sjudagarspass. Det är de mornarna det handlar om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.