Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: Därför gick Göran Lambertz ut med namnet

Leif GW Persson: ”Medveten strategi från försvaret”.
Leif GW Persson menar att det är en högst medveten strategi av Göran Lambertz att gå ut med sitt namn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Lambertz sitter häktad misstänkt för våldtäkt.
Foto: OLLE SPORRONG

Att den våldtäktsmisstänkte Göran Lambertz själv ville gå ut med sitt namn är en del i en medveten strategi från försvaret, menar kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

Samtidigt påtalade försvaret att kvinnan själv står åtalad för förtal, något som Expressen tidigare under dagen avslöjat.

– Man vill ifrågasätta hennes trovärdighet, säger Leif GW Persson i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

I förra veckan avslöjade Expressen att Göran Lambertz misstänks för våldtäkt, anklagelser som han nekar till. Nu sitter han häktad och har i medierna kallats för ”toppjuristen” – men på tisdagen meddelade hans advokat att Lambertz själv ville gå ut med sitt namn.

– Han tycker inte det finns någon anledning att kalla honom toppjuristen när han har ett namn, sa Ola Salomonsson till Aftonbladet.

En högst medveten strategi, menar Leif GW Persson.

– Det här är ett led i ett så kallat medialt skadebegränsande program. För samtidigt som man talar om vem det är passar man på att avslöja saker om målsägaren, säger han i TV4.

Uppgifterna han syftar på handlar om att kvinnan själv står åtalad för förtal av en annan man som hon har anmält för våldtäkt, något som Expressen dock avslöjat innan advokaten gick ut med Lamberts namn i Aftonbladet. Ännu finns ingen dom i det ärendet.

GW Persson tror på åtal i målet

Leif GW Persson har tidigare varit starkt kritisk mot Göran Lambertz för hans ställningstagande om att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är skyldig till de mord som han har frikänts från.

Nu tror han att åklagaren kommer att gå vidare och åtala det tidigare justitierådet. Men statistiken gällande våldtäktsdomar talar till hans fördel, menar GW. Få som anklagas döms för brottet.

– Man vill ifrågasätta hennes trovärdighet. Det är lätt att genomskåda men det är så där som sluga advokater håller på, säger Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”.

GW: ”Ska inte läggas henne till last”

För Expressen utvecklar han resonemanget.

– Varför gör man detta avslöjande? Jo, för man får det där tillfället som man har letat efter hela tiden, att gå ut och ifrågasätta målsägandens trovärdighet, säger han.

Förtalsmålet ska inte påverka bedömningen i det här fallet, fortsätter Leif GW Persson.

– Det ska inte läggas henne till last, men det kommer man att göra ändå för det är just så man tänker som människa, säger han.

Det var i samband med förtalsmålet som kvinnan kontaktade Lambertz för att få hjälp. Med tiden kom hon att betrakta honom som en ”extrapappa”, enligt hennes målsägandebiträde Clea Sangborn.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har mått alldeles särdeles dåligt efter den här händelsen, har Sangborn sagt.

Lambertz går själv ut med sitt namn

Fredrik Sjöshult: Han tycker inte att han har något att skämmas för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.