Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: Blir smickrade
av att HA vill umgås

Leif GW Persson tror att alla parter tjänar på att Hells Angelsmedlemmar umgås med skådespelare och idrottsstjärnor.Foto: Ylwa Yngvesson

Hells Angels stärker sitt varumärke genom att bli beskrivna som farliga, kändisar känner sig smickrade av att få umgås med HA-medlemmar - och polisen får mer resurser i sin kamp mot kriminella mc-gäng.

Alla vinner på att synas tillsammans och bli omskrivna. Det anser kriminologen Leif GW Persson.

- Det är benefit på alla nivåer, säger han.

Hells Angels kom till Sverige 1993

Hells Angels grundades 1948 i Kalifornien i USA och etablerades i Sverige 1993 i Malmö.
Organisationens motto är: "When we do right nobody remembers, when we do wrong nobody forgets" (när vi gör rätt minns ingen det, när vi gör fel glömmer ingen).
HA i Sverige har mellan 170 och 180 fullvärdiga medlemmar, organiserade i 14 avdelningar. Varje avdelning har sin egen "president" och provmedlemmar som förväntas jobba gratis för sin avdelning. Varje avdelning har en fond som hjälper familjer då en medlem avtjänar tid i fängelse eller liknande.
Från att mest ha begått narkotikabrott och utpressning har HA i dag mer inriktat sig på ekobrott som bolagsplundringar, momsrelaterade brott och bluffakturor. Men fortfarande tjänar grupperingen pengar på smuggling av cigaretter och dopingmedel.
Bland toppnamnen har flera personer domar på sig. Det kan handla om brott mot knivlagen, grov misshandel, olaga hot, misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott, olagligt innehav av ammunition samt trafikbrott.
Även bland de vanliga medlemmarna förekommer brottslighet:
En 30-årig man i Södertälje dömdes 2013 till fyra års fängelse för grov misshandel. En 30-åring i Göteborg är dömd till tio månaders fängelse för försök till utpressning, sedan han under hot krävt en njursjuk man på Sahlgrenska sjukhuset på pengar. En 34-årig man i Luleå är dömd till fängelse i två år och nio månader för bland annat grovt övergrepp i rättssak, grov utpressning, grovt försök till utpressning.
Att de tre männen är knutna till Hells Angels bekräftas av polisutredningarna.

Att kändisar umgås med Hells Angelsmedlemmar är inte konstigt. Det anser kriminologen Leif GW Persson.

- Kändisar blir smickrade av att HA-killar vill umgås med dem, säger han.

Persson anser också att Hells Angels, Bandidos och Outlaws inte är de gäng som tillhör de mest samhällsfarliga.

- Andra gäng som verkar i förorterna är mycket mer farliga än de här mc-gängen, säger han.

Han tillägger:

- HA och Bandidos är mest farliga för varandra och sen finns det stridigheter inom varje gäng. Jag kan dock inte påminna mig om något fall där något av gängen slagit ihjäl någon utomstående.

- Sen ger de sig naturligtvis på och hotar andra människor, men det är mest personer som på något sätt inte har gjort rätt för sig. Då är det strictly business som gäller.

"Kanske mindre lämpligt"

Leif GW Persson säger att han känner flera poliser som umgås med medlemmar i kriminella mc-gäng.

- Ja, jag känner till flera yngre poliser som gör det. Fast det är kanske mindre lämpligt av dem, säger GW.

När medierna skriver om hur farliga de är så stärks gängens varumärken och polisen får då ännu mer resurser, anser han.

- Polisen får mycket mer resurser än vad mc-gängens brott kostar samhället, så även polisen är vinnare.

Har umgåtts med HA-profil

Leif GW Persson berättar att även han har umgåtts och känner HA-medlemmar.

- Jag känner sedan gammalt Jorma Varhevaara (ex-president för HA i Stockholm, Expressens anm.). Vi tränade på samma gym för många år sedan. Jag blev bjuden på hans 70-årsfest men kunde inte gå.

Skulle du ha något problem med att synas tillsammans med honom på en fest?

- Nej, absolut inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.