"Jag tycker självklart att han borde vara inbjuden. För mig räcker det att han sitter i riksdagen", säger Leif GW Persson om att Jimmie Åkesson inte bjudits in till terrorsamtal med Stefan Löfven. Foto: Alex Ljungdahl"Jag tycker självklart att han borde vara inbjuden. För mig räcker det att han sitter i riksdagen", säger Leif GW Persson om att Jimmie Åkesson inte bjudits in till terrorsamtal med Stefan Löfven. Foto: Alex Ljungdahl

"Jag tycker självklart att han borde vara inbjuden. För mig räcker det att han sitter i riksdagen", säger Leif GW Persson om att Jimmie Åkesson inte bjudits in till terrorsamtal med Stefan Löfven.

 Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson tycker att det låter "väldigt konstigt" att terrorattacken kan ta ett år att utreda. Foto: Fredrik Sandberg/TTLeif GW Persson tycker att det låter "väldigt konstigt" att terrorattacken kan ta ett år att utreda. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Leif GW Persson tycker att det låter "väldigt konstigt" att terrorattacken kan ta ett år att utreda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

GW: Åkesson borde bjudas in av Löfven

Publicerad

Delar av polisen har en "fullkomligt orealistisk bemanning".

Noa-chefens uttalande terrorutredningen är "väldigt konstigt".

Statsministern borde "självklart" bjuda in Jimmie Åkesson till terrorsamtal.

Leif GW Persson vill se snabba politiska beslut för att förhindra nya terrordåd:

– Det tycks vara en jävla feghet i den här processen, säger polisprofessorn.

Terrorattacken kan ta ett år att utreda, säger Mats Löving, chefen för polisens nationella operativa avdelning. Kommentar?

– Det låter väldigt konstigt. Sådana här utredningar ska bedrivas med största skyndsamhet. Vi får se, jag har svårt att tro det.

– Jaha, Löving alltså...? Undrar om han har mandat att säga det. Det låter jättekonstigt.

Är du lika förvånad över att Rakhmat Akilov ska ha erkänt i förhör?

– Nej, det stämmer bra med hur såna som han brukar bete sig. Om man lyckas hålla dem vid liv och får in dem, då ser de detta som ett manifestativt tillfälle. Breivik var ju inte heller svårpratad. Så fort polisen dök upp sträckte han upp händerna. Han ville inte bli martyr, utan han hade någon föreställning om att bara han fick lägga ut sin text i domstolen så skulle han få vandra på pärlbeströdda ängar. De här gubbarna är lite likadana.

Vad säger det dig att han ville byta advokat?

– Jag tror det här är en stökpelle. Det här är ett tillfälle för honom att visa sin politiska vilja.

Om Akilov döms till livstids fängelse – hur blir hans liv innanför murarna? Hur blir en terrorist bemött av andra fångar?

– Jag är ganska säker på att detta kommer sluta i en livstidsdom och att han inte blir kryssad (inte bedöms lida av psykisk störning, reds anm). Väl inne fängelset blir det nog inga större problem. Det finns många anstalter där det sitter åtskilliga muslimska trosbekännare och de är ofta väldigt radikaliserade.

Du efterlyste i Expressen "lite realistisk handlingskraft" av de som styr landet, i stället för "verbala gymnastikövningar för att visa sin sorg". Detta apropå kritiken mot att Akilov inte utvisats trots ett flera månader gammalt beslut, och trots att han var misstänkt IS-sympatisör. Vad vill du se, konkret?

– Det är ett för många svårbegripligt faktum att utvisningsbeslutet inte är verkställt. Jag har fått förklarat för mig att de som jobbar med såna här saker på Migrationsverket inte har någon särskild kännedom om huruvida vissa ärenden är mer kritiska. Det kom inga meddelanden om det, punkt.

– Men det där är föremål för ganska enkla åtgärder. Just nu har de en fullkomligt orealistisk bemanning. Det går 20 spanare vid gränspolisen i Stockholm på 4 000 efterlysta.

"Det kan nog bli jävligt knepigt"

Stefan Löfven sa på söndagen: "Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration." Vad händer om han konsekvent driver den linjen?

– Det kan nog bli jävligt knepigt, för då kommer opinionen svänga rejält. Den vanliga icke-verkställda avvisningen är ju ganska harmlös av sig, det är hyggliga människor som det i stort sett är synd om. Små barn och deras familjer. Här engagerar sig ofta Svenne Banan i manifestationer – det är ungarna i skolan, det är föräldrarna, alla ställer upp för att en flicka eller pojke ska få stanna. Där blir folk upprörda av andra skäl.

Leif GW Persson tycker att det låter "väldigt konstigt" att terrorattacken kan ta ett år att utreda.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Men någon sorteringskapacitet måste man ändå ha någonstans. Det är det jag efterlyser. Jämmer och elände har sin tid, sen måste det fan till lite verkstad också.

Och "verkstaden", den ska Löfven & Co stå för?

– Ja, det här är politiska beslut. Och ska man tro dem själva råder betydande politisk enighet kring det här. Men jag blir irriterad, att den politiska maskinen ska vara så dålig på att begripa såna här självklarheter.

Leif GW Persson: "Klart Åkesson är upprörd"

Löfven har bjudit in till terrorsamtal, men Jimmie Åkesson får inte komma. Rätt eller fel?

– Fel. Jag tycker självklart att han borde vara inbjuden. För mig räcker det att han sitter i riksdagen. Man får tycka vad man vill om folks åsikter, men man kan inte lösa det på det viset att man tar ifrån folk deras talerätt. Vad är det för jävla demokrati?

– Klart Åkesson är upprörd. Om man ska tro mätningarna så leder han numera landets näst största parti. Han är väl också den som i någon sorts saklig mening har drivit den här frågan, om man så vill. Att 80 procent än så länge inte vill förlika sig med hans budskap, det är en annan sak. Får motståndarna hålla på ett tag till kommer det bli lättare.

Jimmie Åkesson.Foto: Ann Jonasson

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson portas från Stefan Löfvens terrorsamtal

 

Det är ingen vågad gissning att det här blir het politisk fråga, åtminstone fram till valet 2018?

– Ja, nu säger alla "hoppsan" och "nu måste vi göra något", men skulle det ha varit så svårt att göra något innan? Det fanns inga hinder mot det. Måste man ha den mycket sorgesamma bekräftelsen i näven för att besluta om de här självklarheterna? Det är där man i slutändan förlorar respektive vinner väljares förtroende. Och eftersom jag inte är så jäkla förtjust i Jimmie Åkessons allmänna budskap är det naturligtvis så att jag värjer mig mot det.

– Jag kan tycka att, med tanke på alla skatter man betalar, att de kunde sköta sitt uppdrag enligt vanliga logiska principer. Det tycks vara en jävla feghet i den här processen.

Vad bottnar den i?

– Jag vet faktiskt inte. Under dagen har jag fått erbjudanden om att sitta i varenda tv-soffa som finns. Men jag har avböjt tacksamt. Det är som att skälla på polisen, som att hälla vatten på en gås. Det här kommer tyvärr inte bidra till att förbättra allt det andra man gnäller över (inom polisen). Tvärt om, det kommer ta resurser ifrån det. Då får vi en ny förbannelse att ägna oss åt. Ja... det är mycket svenskt alltihop.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag