Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guvernören skriver under kontroversiella abortlagen

Kay Ivey skriver under nya lagen. Foto: HAL YEAGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Guvernören Kay Ivey har skrivit under kontroversiella lagförslaget om totalförbud mot abort. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Foto: BLAKE PATERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Delstatssenaten i Alabama röstade natten till onsdag igenom ett lagförslag om ett totalt abortförbud. 

Nu har guvernören Kay Ivey skrivit under det kontroversiella förslaget, rapporterar flera medier.

Men det är fortfarande en lång väg tills lagen kan vinna laga kraft. 

Den nya lagen innebär ett abortförbud som gäller även vid våldtäkt eller incest. Enda undantaget är om det krävs för att rädda en kvinnas liv. Läkare som utför aborter som strider mot lagförslaget riskerar 99 års fängelse fängelse. 

Med 25 röster för och 6 röster mot gick lagförslaget igenom i Alabamas delstatssenat sent på tisdagskvällen, amerikansk tid. 

Demokraterna föreslog ett tillägg som skulle exkludera incest- och våldtäktsfall – men det röstades ned med 11-21.  

De 25 som röstade för det kontroversiella abortförbudet är alla republikaner, alla män: Del Marsh, Greg Reed, Jabo Waggoner, Arthur Orr, Greg Albritton, Tim Melson, Tom Butler, Garlan Gudger, Larry Stutts, Sam Givhan, Steve Linvingston, Clay Scofield, Andrew Jones, Jim McClendon, Randy Price, Cam Ward, Dan Roberts, Shay Shelnutt, Gerald Allen, Will Barfoot, Jack Williams, Donnie Chesteen, Clyde Chambliss, David Sessions och Chris Elliot. 

Alabamas guvernör Kay Ivey skriver under abortförbudet

Efter godkännandet i delstatssenaten gick ärendet vidare till delstatens guvernör Kay Ivey. På tisdagen skrev hon lagförslaget, rapporterar ABC News och flera andra medier. 

– I dag undertecknade jag ”Alabama Human Life Protection Act”, en proposition som godkändes av överväldigande majoriteter i lagstiftarnas båda kamrar, säger hon i ett uttalande. 

Guvernören fortsätter: 

– Till propositionens många anhängare står denna lagstiftning som ett kraftfullt bevis på Alabamas invånares djupa hållning att alla liv är värdefulla och att varje liv är en helig gåva från Gud. 

Lagförslaget är dock en lång bit från att träda laga kraft. 

Förslaget kan tas upp i Högsta domstolen

Om sex månader kan den bli verklighet, men den kommer sannolikt att stoppas i domstol dessförinnan. Lagförslaget kan ta sig hela vägen upp till Högsta domstolen där de konservativa har majoritet. 

– Oavsett varje människas personliga åsikt så kan vi alla erkänna, åtminstone kortsiktigt, att det här lagförslaget kan vara ogenomförbart. Som medborgare måste vi alltid respektera makten i Högsta domstolen även om vi inte håller med i deras beslut, säger Kay Ivey i uttalandet. 

Tidigare under onsdagen riktade Annie Lööf hård kritik mot lagförslaget. På sin Instagram skrev hon: 

Strängare abortlagstiftning, och förbud, innebär inte färre aborter. Det innebär istället fler osäkra aborter som riskerar kvinnors hälsa och i värsta fall liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.