Guvernör om Ryssland: ”Brända jordens taktik”

Luhansk Oblasts guvernör Serhij Haidai säger att Ryssland använder sig av ”brända jordens taktik”.
Foto: EYEPRESS NEWS / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Det är en metod i krigföring där man förstör resurser som kan vara till nytta för fienden, som byggnader, boskap, färskvatten eller bränsle.
Foto: STR / EPA

Premium: Ryska styrkor fortsätter att omringa Severodonetsk i ett försök att inta ytterligare områden i Donbass-regionen, det menar Luhansk oblasts guvernör.

Men samtidigt som ryssarna ökar pressen mot den strategiskt viktiga staden har inga framsteg ännu rapporterats.

Enligt tankesmedjan ISW är offensiverna troligen avsedda att omringa staden från öster och samtidigt stötta tidigare framryckningar mot staden från norr.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Ryska styrkor fortsätter att bomba och omringa den strategiskt viktiga staden Severodonetsk i ett försök att inta ytterligare markområden i Donbass-regionen, det menar Luhansk oblasts guvernör Serhij Haidai. 

Enligt Sky News ska Haidai ha sagt att ryssarna avsiktligt försöker att förstöra staden. Han menar att ryssarna använder sig av en så kallad ”brända jordens taktik,” vilket är en metod i krigföring där man förstör resurser som kan vara till nytta för fienden, som byggnader, boskap, färskvatten eller bränsle – för att försvåra för fienden att få fram underhåll och förnödenheter till sina trupper. 

Attacker från fyra olika håll 

Ryska styrkor uppges vidare ha ockuperat flera mindre orter och städer i Luhansk efter urskillningslöst bombardemang under ett dygn. 

Under gårdagen meddelade regionens guvernör på Telegram att ryska styrkor attackerade Severodonetsk från fyra olika håll.

Ryska styrkor fortsatte markangrepp runt Severodonetsk men inga framsteg hade ännu bekräftats i området den 22 maj.

Enligt tankesmedjan Institute For the Study of War (ISW) har den ukrainska generalstaben rapporterat att ryska trupper genomfört misslyckade offensiva operationer runt Oskolonivka, Purdivka, Schedryshcheve och Smolyianinove. 

Dessa offensiva operationer är troligen avsedda att omringa Severodonetsk från öster, och stödja tidigare framryckningar mot staden från norr. 

Ex-spion: ”Putin är uppenbart allvarligt sjuk”

Christopher Steele: ”Avbryter möten för att få vård” • Nya uppgifter om Putins hälsotillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”

Svenska nakenparadisen: ”Smög hit första gången”

Premium: Malin, 51, gifte sig helt näck • ”I Sverige har vi alltid varit pryda – det verkar svänga nu”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda