Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guvernör Andrew Cuomo utreds efter anklagelser om sexuella trakasserier

Utredning får grönt ljus – guvernören ber om ursäkt.
Andrew Cuomo har anklagats för sexuella trakasserier av två kvinnor.
Foto: SETH WENIG / AP/ TT
New Yorks chefsåklagare Letitia James beordrar oberoende utredning av anklagelserna.
Foto: SACHYN MITAL/SHUTTERSTOCK
Hillary Clinton är nöjd med att anklagelserna utreds: ”Vi förtjänar svar”, säger hon.
Foto: DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK

New Yorks chefsåklagare Letitia James går vidare med en oberoende granskning av anklagelserna mot guvernör Andrew Cuomo.

Detta efter att guvernören själv godkänt utredningen.

– Kvinnorna förtjänar svar, alla New York-bor förtjänar svar, kommenterar tidigare utrikesministern Hillary Clinton i ett uttalande.

New Yorks demokratiska guvernör Andrew Cuomo anklagades under förra veckan för sexuella trakasserier av två kvinnor. Först var det tidigare medarbetaren Lindsey Boylan som, i en serie tweet, hävdade att Cuomo bland annat hade kysst henne mot hennes vilja och att han föreslagit att de skulle spela klädpoker. 

Detta retweetades av en annan tidigare anställd, Charlotte Bennett, med orden: ”För den som undrar hur det är att arbeta för Cuomos administration”.

https://twitter.com/_char_bennett_/status/1364613777023451136

I lördags berättade hon utförligare i New York Times vad hon menade med det. Där hävdade hon att Cuomo vid upprepade tillfällen ställt mycket personliga frågor till henne – och att hans agerande ”kändes som taget ur en skräckfilm”.

Hillary Clinton nöjd med att utredning inleds

Nu beordrar New Yorks chefsåklagare Letitia James en oberoende granskning av anklagelserna, efter krav från såväl republikaner som demokrater – och godkännande av guvernören själv.

”Det här är inte ett ansvar som vi tar lätt på. Anklagelser om sexuella trakasserier ska alltid tas på allvar... när granskningen genomförts kommer resultatet presenteras offentligt”, skriver hon i ett uttalande

– Det gläder mig att det blir en fullständig, oberoende och grundlig utredning. Dessa anklagelser är tunga att läsa och de väcker frågor som såväl kvinnorna som alla New York-bor förtjänar svar på, säger tidigare New York-senatorn och utrikesministern Hillary Clinton.

Ilska på guvernörens förklaring

Cuomo godkände den oberoende utredningen efter kraftig kritik mot att han tillsatt en utredning under domare Barbara Jones, som tidigare har arbetat för en av hans rådgivare. Han har också bett om ursäkt för det inträffade. I ett uttalande skrev Cuomo att han aldrig avsåg att såra någon och menade att han ibland är lekfull och retsam, men att hans skämt blivit missförstådda. 

Förklaringen föll inte i god jord hos Charlotte Bennett, som säger att guvernörens svar är ett svar från en person som inte vill ta ansvar för sitt beteende och som inte vill att sanningen ska rapporteras.

– Det tog guvernören 24 timmar och kraftiga motreaktioner innan han godkände en oberoende granskning. Det här är inte någon som känner sig missförstådd, det här är en person som använder sin makt för att undvika rättvisa, säger hon och uppmanar andra som eventuellt drabbats av liknande saker att träda fram.

Charlotte Bennets advokat Debra S. Katz sågar också ursäkten och förklaringen.

– Hans kommentarer har inte missförståtts. Han utnyttjade sin makt över henne för att få sex. Det här är skolboksexempel på sexuella trakasserier.

Andrew Cuomo anklagas för att mörka dödsfall

Enligt flera medier kan siffran vara 50 procent högre än den officiella statistiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.