Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guus Kuijer årets Alma-pristagare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Guus Kuijer.
Foto: Robert Vos

Årets Alma-pris går till den nederländske författaren Guus Kuijer.

Pristagaren avslöjades på en presskonferens i Vimmerby på tisdagen.

För tionde året i rad delas litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ut.

När Astrid Lindgren avled 2002 tog den svenska regeringen snabbt initiativ till ett internationellt pris för att hedra hennes gärning. Alma-priset, med en prissumma på fem miljoner kronor, är störst i sitt slag och tänkt att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt stärka barns rättigheter. skriver TT.

Fem miljoner kronor

Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande personer eller organisationer. I år var 184 kandidater från 66 länder nominerade.

Prissumman är på fem miljoner kronor.

Två läsfrämjande organisationer har hittills förärats priset: Banco del Libro i Venezuela och Tamerinstitutet i Palestina. Den australiske författaren och illustratören Shaun Tan tilldelades förra årets pris för sina virtuosa bilderböcker, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.