Gustav växer - snart kraftfull som Katrina

Publicerad
Uppdaterad
Dödsorkanen Gustav har redan nått kategori 4 - och klassas som "extremt farlig".
Nu meddelas att den väntas växa till samma styrka som Katrina, orkanen som ödelade New Orleans.
I natt drog Gustav förbi västra Kuba och har hittills dödat 81 personer.
På måndag träffar den USA.
Nyhetsbyrån AP meddelade sent på lördagskvällen att Gustav väntas nå styrka fem på Saffir-Simpsons orkanskala. Det är högsta nivån, som tidigare nåtts av bland annat Katrina.
Vid styrka fem blåser orkanen minst i 251 kilometer i timmen, taket rasar på bostäder och industribyggnader och byggnader som uthus blåser i väg helt, enligt amerikanska myndigheten National Hurricane Center.

Över 80 omkomna

Gustav drog under lördagen in över västra Kuba och över 240 000 kubaner har evakuerats från sina hem:
– Vi har fått höra att vinden kommer vara det värsta först men i natt kan det bli översvämning, säger Isabel Alarcon från staden Nueva Gerona till AP.
Några uppgifter om dödsfall på Kuba finns inte. Hittills har Gustav dödat 81 personer på sitt härjningståg genom Karibien.
I huvudstaden Havanna, som inte ännu drabbats står bussarna och tågen stilla och affärerna har stängt:
– Det här är väldigt stort och vi måste förbereda oss för vad som kommer, sa pensionären Jesus Hernandez.

Kan påverka konvent

Utanför New Orleans som har Katrina i färskt minne fylldes motorvägarna av flyende människor under lördagen.
Den republikanska presidentkandidaten John McCain sade i dag att han kanske ställer in konventet där han officiellt ska utses till kandidat:
– Det vore inte passande att ha en fest när en tragedi eller en fruktansvärd utmaning i form av en nationell katastrof är nära.
Konventet är planerat till nästa vecka men nu är allt osäkert:
– Vi håller ett öga på situationen från dag till dag och jag ber några böner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag