Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav pluggar - på en strand i Thailand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Malm tog med böckerna och reste till Thailand för att plugga.
Foto: Linus Nenzén

KOH LANTA. Resa eller plugga? Gustav Malm, 21, gör både och. Han läser informationssäkerhet. På en strand i Thailand. 

Han studerar på distans - riktigt lång distans.

När de flesta andra svenska högskolestudenter sitter och svettas i en föreläsningssal eller i ett klassrum sitter Gustav Malm och svettas på en strand på thailändska ön Koh Lanta.

 - Familj och vänner hemma är ju väldigt avundsjuka. Ur den synvinkeln är det ju extra skönt, säger han.

Tog med böckerna

 Gustav var trött på hemstaden Västervik och ville komma bort – därför valde han att läsa på distans. Han anmälde sig till kursen i informationssäkerhet på Blekinge tekniska högskola - och drog till Thailand.

 - Det funkar precis som hemma, så länge det är en distanskurs utan några obligatoriska träffar, säger han.

 Läsa kan han lika gärna göra på en strand i Thailand som i en studentlägenhet i Västervik. Böckerna tog han med sig från Sverige, resten av studierna sker framför datorn. Han har kontakt med lärarna via e-post och ett internetforum som hör till kursen. Där får studenterna sina uppgifter och diskuterar allt som har med utbildningen att göra. Dessutom hade Gustav möjlighet att följa sina lärares föreläsningar live via internet. 

Kan mejla frågor

 Men tidsskillnaden kan ställa till en del problem, Thailand är fem timmar före Sverige. En föreläsning som slutar efter midnatt lokal tid är alltså inte ovanligt.

 - Då är man ju lite trött i huvudet så man kanske inte tar åt sig allting. Så jag laddade ned videofilen och tittade i efterhand. Då går det inte att ställa frågor till läraren direkt, men jag kan mejla och fråga i stället.

 En av anledningarna till att Gustav åkte till just Koh Lanta är att svenskan Paula Westberg har startat och driver Lanta Learning Center där.

Skickar tentan

 Studenterna betalar en avgift för att få tillgång till datorer, internet och annat som de behöver för att kunna följa sina kurser. De studenter som ska skriva en tentamen kan göra det samtidigt som sina studiekamrater i Sverige.

 - Skolan skickar hit tentan, vi printar ut den och ordnar med lokal och tentavakt. Studenten skriver provet, precis som om det hade varit i Sverige. Sedan scannar vi in tentan och skickar tillbaka den till skolan, säger Paula Westberg.

 I juni är Gustav klar med kursen – och han läser den sista delen hemma i Sverige. Men fortfarande på distans, från Västervik.

FAKTA

Plugga på distans utomlands
Att plugga utomlands på distans fungerar ungefär på samma sätt som att studera på distans i Sverige. Dock måste man välja en kurs som inte har några obligatoriska träffar hemma i Sverige.

Universiteten och högskolorna har så kallade lärplattformar, med en hemsida för varje kurs. Där hämtar eleverna sina uppgifter och kommunicerar med sina studiekamrater och lärare. En del kurser bygger på kommunikation mellan elever och lärare via webbkamera.

En student som läser en högskole- eller komvuxkurs har rätt till studiemedel. Det gäller även den som läser på distans från ett annat land än Sverige.

Källa: www.netuniversity.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.