Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Kasselstrand utesluts ur SD

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hotas av uteslutning ur partiet: "Jag vet inte vad jag är anklagad för"
Foto: Sven Lindwall
Enligt Kasselstrand är den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson den som ligger bakom uteslutningsärendena. Karlsson själv menar att det är medlemsutskottet, inte partiledningen som initierat ärendena.
Foto: Jonte Wentzel

Det stormar i Sverigedemokraterna.

SD Stockholms ordförande William Hahne och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna.

- Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU, säger Kasselstrand.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson uppger att ett 20-tal personer är under "utredning".

Under tisdagen blev det genom tidningen Aftonbladet känt att SD Stockholms ordförande William Hahne kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna tillsammans med en grupp andra tongivande medlemmar i ungdomsförbundet SDU, vilket även Expressen rapporterat om.

Vid 21.30-tiden på tisdagskvällen kontaktade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand Expressen och meddelade att ett personärende inletts även mot honom i partiet.

- Jag kommer också att uteslutas ur partiet, säger han.

- Jag har fått informationen bekräftad, men jag vet ännu inte vad jag anklagas för.

Enligt Gustav Kasselstrand handlar det om en krigsförklaring mot hela SDU - orkestrerad av den tidigare vikarierande partiledaren och gruppledaren i riksdagen, Mattias Karlsson.

- Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU.

- Under Mattias Karlssons tid har partiet förvandlats till oigenkännlighet. Folk är rädda för att säga vad de tycker.

Enligt Gustav Kasselstrand har Karlsson "aldrig kunnat acceptera SDU-medlemmarnas vilja":

- Därför tar han nu till uteslutning som metod för att få sin vilja igenom. Rädslan för SDU är ren och skär paranoia. Den enda som bedriver krig är han mot SDU, aldrig tvärtom.

Rena stasimetoderna

Men Kasselstrand har inga planer på att lämna posten som ordförande i ungdomsförbundet.

- Jag sitter kvar som SDU-ordförande. Och William Hahne blir också kvar, säger han.

En mycket tung SD-företrädare ifrågasätter nu partiledningens metoder mot ungdomsförbundet:

- Det är en stor utrensning på gång.

- Mattias ser spöken överallt. Det finns säkert fog för viss del av hans farhågor hos några av individerna men detta går över gränsen för hur ett demokratiskt parti agerar.

- Det är rena stasimetoderna man ägnar sig åt.

Enligt uppgift till Expressen har Jimmie Åkesson gett sitt godkännande till de pågående utredningarna.

Redan i det brev som Jimmie Åkesson skrev till partimedlemmarna efter sin medverkan i "Skavlan" i fredags riktade SD-ledaren en varning:

"Varje försök att destabilisera Sverigedemokraterna måste betraktas som partiskadligt - i förlängningen skadligt för Sverige. Sådant blir särskilt viktigt att hantera i en organisation som växer i rekordfart."

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterade i ett mejl till Expressen på tisdagskvällen uppgifterna om att flera sverigedemokrater kommer att uteslutas.

"Det är medlemsutskottet och inte partiledningen som initierat den process som givit upphov till den upprördhet du refererar till. Enligt den information jag fått så handlar det om en utredning av ett tjugotal personer. Inom denna grupp skall det finnas personer som är dubbelanslutna i icke demokratiska identitära organisationer såsom Nordisk Ungdom, personer som i skrift givit uttryck för antisemitiska konspirationsteorier, personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler m.m."

Mattias Karlsson skriver vidare att det inom ledningen för SDU under en längre tid har funnits "oroande tecken på ideologiska avvikelser".

"Det som skall ha tillkommit under senare tid och som medlemsutskottet nu tittar närmare på är starka indicier kring att SDU-ledningen skall ha lierat sig med den förstnämnda gruppen av personer från externa extremistorganisationer för att kunna flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning", skriver Mattias Karlsson till Expressen.

Karlsson säger att han förstår att den som är föremål för uteslutningsärende reagerar med starka ord men att det är bra att "medlemsutskottet signalerar att partiets nolltolerans mot rasism och extremism gäller alla och att man tar allvarligt på seriösa indicier om grova ideologiska avvikelser och samröre med antidemokrater".
https://twitter.com/gustavkassel/status/585531239282671616


https://twitter.com/gustavkassel/status/585544698477076480

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.