SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hotas av uteslutning ur partiet: "Jag vet inte vad jag är anklagad för" Foto: Sven LindwallSDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hotas av uteslutning ur partiet: "Jag vet inte vad jag är anklagad för" Foto: Sven Lindwall
SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hotas av uteslutning ur partiet: "Jag vet inte vad jag är anklagad för" Foto: Sven Lindwall
Enligt Kasselstrand är den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson den som ligger bakom uteslutningsärendena. Karlsson själv menar att det är medlemsutskottet, inte partiledningen som initierat ärendena. Foto: Jonte WentzelEnligt Kasselstrand är den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson den som ligger bakom uteslutningsärendena. Karlsson själv menar att det är medlemsutskottet, inte partiledningen som initierat ärendena. Foto: Jonte Wentzel
Enligt Kasselstrand är den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson den som ligger bakom uteslutningsärendena. Karlsson själv menar att det är medlemsutskottet, inte partiledningen som initierat ärendena. Foto: Jonte Wentzel

Gustav Kasselstrand utesluts ur SD

Publicerad

Det stormar i Sverigedemokraterna.

SD Stockholms ordförande William Hahne och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna.

- Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU, säger Kasselstrand.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson uppger att ett 20-tal personer är under "utredning".

Under tisdagen blev det genom tidningen Aftonbladet känt att SD Stockholms ordförande William Hahne kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna tillsammans med en grupp andra tongivande medlemmar i ungdomsförbundet SDU, vilket även Expressen rapporterat om.

Vid 21.30-tiden på tisdagskvällen kontaktade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand Expressen och meddelade att ett personärende inletts även mot honom i partiet.

- Jag kommer också att uteslutas ur partiet, säger han.

- Jag har fått informationen bekräftad, men jag vet ännu inte vad jag anklagas för.

Enligt Gustav Kasselstrand handlar det om en krigsförklaring mot hela SDU - orkestrerad av den tidigare vikarierande partiledaren och gruppledaren i riksdagen, Mattias Karlsson.

- Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU.

- Under Mattias Karlssons tid har partiet förvandlats till oigenkännlighet. Folk är rädda för att säga vad de tycker.

Enligt Gustav Kasselstrand har Karlsson "aldrig kunnat acceptera SDU-medlemmarnas vilja":

- Därför tar han nu till uteslutning som metod för att få sin vilja igenom. Rädslan för SDU är ren och skär paranoia. Den enda som bedriver krig är han mot SDU, aldrig tvärtom.

Rena stasimetoderna

Men Kasselstrand har inga planer på att lämna posten som ordförande i ungdomsförbundet.

- Jag sitter kvar som SDU-ordförande. Och William Hahne blir också kvar, säger han.

En mycket tung SD-företrädare ifrågasätter nu partiledningens metoder mot ungdomsförbundet:

- Det är en stor utrensning på gång.

- Mattias ser spöken överallt. Det finns säkert fog för viss del av hans farhågor hos några av individerna men detta går över gränsen för hur ett demokratiskt parti agerar.

- Det är rena stasimetoderna man ägnar sig åt.

Enligt uppgift till Expressen har Jimmie Åkesson gett sitt godkännande till de pågående utredningarna.

Redan i det brev som Jimmie Åkesson skrev till partimedlemmarna efter sin medverkan i "Skavlan" i fredags riktade SD-ledaren en varning:

"Varje försök att destabilisera Sverigedemokraterna måste betraktas som partiskadligt - i förlängningen skadligt för Sverige. Sådant blir särskilt viktigt att hantera i en organisation som växer i rekordfart."

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterade i ett mejl till Expressen på tisdagskvällen uppgifterna om att flera sverigedemokrater kommer att uteslutas.

"Det är medlemsutskottet och inte partiledningen som initierat den process som givit upphov till den upprördhet du refererar till. Enligt den information jag fått så handlar det om en utredning av ett tjugotal personer. Inom denna grupp skall det finnas personer som är dubbelanslutna i icke demokratiska identitära organisationer såsom Nordisk Ungdom, personer som i skrift givit uttryck för antisemitiska konspirationsteorier, personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler m.m."

Mattias Karlsson skriver vidare att det inom ledningen för SDU under en längre tid har funnits "oroande tecken på ideologiska avvikelser".

"Det som skall ha tillkommit under senare tid och som medlemsutskottet nu tittar närmare på är starka indicier kring att SDU-ledningen skall ha lierat sig med den förstnämnda gruppen av personer från externa extremistorganisationer för att kunna flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning", skriver Mattias Karlsson till Expressen.

Karlsson säger att han förstår att den som är föremål för uteslutningsärende reagerar med starka ord men att det är bra att "medlemsutskottet signalerar att partiets nolltolerans mot rasism och extremism gäller alla och att man tar allvarligt på seriösa indicier om grova ideologiska avvikelser och samröre med antidemokrater".

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag