Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Fridolins resa för att hjälpa Norge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin är i Norge för att hjälpa De gröna. Med sig har han pressekreteraren Anwahr Athahb
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ylwa Yngvesson

De gröna i Norge storsatsar för att komma in i stortinget.

Gustav Fridolin är i Oslo för att hjälpa lillasyster på traven.

- Oljefyndigheterna gör att de stora partierna inte vill diskutera klimatet, säger MP:s språkrör.

Från blygsamma 0,3 procent i förra valet spurtar Norges miljöparti De gröna mot en plats i stortinget i september.

Norrmännen går till valurnorna den 9 september. En av de stora norska inrikespolitiska frågorna är hur ekonomin ska fungera efter oljeberoendet, och klimatet spås bli en av de stora valfrågorna. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är i Oslo för att hjälpa till med kampanjen.

- Jag är där för att övertyga Norge om att de behöver ett parti som sätter klimatet först.

"Gör sig mer beroende"

De stora partierna har inte velat diskutera klimatet. Precis som den svenska regeringen har den norska regeringen varit med och öppnat för oljebrytning i Arktis. De har också egna oljefyndigheter närmare än så, som de inte vill prata om därför att det är så uppenbart att man kör längre in i en ekonomisk återvändsgränd. Man gör sig mer beroende av någonting som man är på väg bort ifrån, säger Gustav Fridolin.

På schemat i dag står ett torgtal på Karl Johans gate, pressträff och ett besök vid Oslo universitets forskningscentrum.

- Det växer upp stora nya gröna industrier i Danmark, i Tyskland. Om vi vilar på lagrarna, om vi bara litar på de jobb som har varit riskerar vi att förlora de jobb som kommer. Vi behöver kick-starta i gång våra ekonomier i Sverige och Norge och få nya jobb tillsammans.

Solberg favorit

Om De gröna lyckas spräcka spärrgränsen och ta sig in i stortinget kan det stå i vägen för det högerpopulistiska Fremskittspartiet inflytande. Erna Solberg, Höyres partiledare, är just nu norrmännens favorit till statsministerposten, och har vid flera tillfällen sagt att hon inte ser några problem med att ta in också Fremskittspartiet i en regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.