Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Fridolins nya uppdrag – efter avhoppet

Gustav Fridolin har ett nytt jobb som ordförande för Stockholms stads Agenda 2030-råd.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Gustav Fridolin meddelade i höstas att han avgår som språkrör för Miljöpartiet.

Nu avslöjas hans nya uppdrag – ordförande för Stockholms stads Agenda 2030-råd, uppger MP i ett pressmeddelande.

”Det är ett fritidsuppdrag, och jag kommer lämna heltidspolitiken. Men jag har svårt att tänka mig något viktigare att göra på fritiden.” uttalar sig Gustav Fridolin i en kommentar.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin avgår som språkrör för Miljöpartiet i maj. Sedan 2011 har Fridolin varit språkrör i partiet.

”I maj kommer jag lämna över till ett nytt språkrör. Det meddelade jag Miljöpartiets valberedning redan i vintras. Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen” skrev Gustav Fridolin då i en debattartikel i Aftonbladet.

Nu meddelar Miljöpartiet i ett pressmeddelande vad som blir hans nästa uppdrag. På lördagen valde partiet Gustav Fridolin som ordförande för stadens nya Agenda 2030-råd.

Både politiska representanter och sakkunniga från akademi, näringsliv och civilsamhället kommer att finnas representerade bland rådets sjutton blivande ledamöter.

”Jag vill leda rådet på ett sådant sätt att vi inte fastnar i politiska skyttegravar, utan kan jobba ihop över partigränser och mellan politik, föreningsliv, forskning och näringsliv. Frågorna är så viktiga att vi måste klara att samarbeta!” uttalar sig Gustav Fridolin i en kommentar.

Fridolins nya ordförandeuppdrag: ”viktigt”

Agenda 2030-rådet är ett resultat av Stockholms stads budget för 2019 där det konstateras att Stockholms stad ska vara ledande inom de 17 globala hållbarhetsmålen.

”Det här känns riktigt viktigt. Det är ett fritidsuppdrag, och jag kommer lämna heltidspolitiken. Men jag har svårt att tänka mig något viktigare att göra på fritiden. Målen världen satt i FN är högst ställda, och då måste ju jobbet göras överallt.” säger Gustav Fridolin i en kommentar och fortsätter:

”Stockholm måste se hur staden kan bli jämställd, hur konsumtionen kan bidra till rättvisa i stället för miljöförstöring, hur skolan rustar unga att ta ansvar för sin omgivning och världen. Det är stora frågor och stora mål – som ska vara nådda om bara drygt 10 år – så nu behöver vi göra jobbet. Jag är glad att jag får vara en del av det.”

Ordförandeposten i Agenda 2030-rådet är ett fritidsuppdrag för Gustav Fridolin som kommer likt tidigare uttalande återvända till att undervisa.

Inom kort, den 10 april, väljs rådets politiska ledamöter av kommunstyrelsen. Därefter väljer dessa de sakkunniga representanterna.

Gustav Fridolin har ingen tjänst att återgå till i samband med att han lämnar riksdagen under året och därmed framöver att söka nytt jobb. Han har även tidigare meddelat att han kommer att tacka nej till avgångsvederlag. 

– Jag kommer inte ta emot det här avgångsvederlaget. Det är inga konstigheter. Jag gjorde det inte sist jag lämnade politiken, och jag kommer inte göra det nu, har Gustav Fridolin tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.