Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Fridolins mardrömsvecka

Gustav Fridolin har haft en tuff vecka.
Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I
Först fick Mehmet Kaplan avgå som bostadsminister.
Foto: Jessica Gow / EPA TT NEWS AGENCY
Sen fick Yasri Khan avgå efter att ha vägrat skaka hand med kvinnor.
Foto: PRESSBILD
Statsvetaren Marie Demker: "Det ser ut som de andra partierna på pappret, men det finns saker och ting kvar i partiet från dess ursprung"
Foto: Adam Ihse / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Gustav Fridolin genomlider en mardrömsvecka.

Punkt för punkt i Miljöpartiets pågående kris kan kopplas till språkröret som öppet ber om ursäkt för alla turer.

Ett av partiets tyngre kommunalråd, Maria Gardfjell i Uppsala, säger att språkrören har mycket kvar att bevisa inför kongressen i maj.

– Partiledningen måste visa att de kan ro det här i land, säger hon.

Svenska folkets förtroende för Miljöpartiet och dess språkrör störtdyker efter partiets mardrömsvecka.

Enligt Expressens och Demoskops färska mätning har Gustav Fridolin och Åsa Romson bottenplaceringarna av partiledarna vad gäller förtroende – och SVT/Sifo visar också på rekordlåga förtroendesiffror.

Partiet går igenom sin kanske tuffaste period sedan bildandet 1981. Och just partiets start kan ha en roll i krisen, tror Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Miljöpartiet bildades som ett alternativ, som en icke-hierarkisk motkraft till de andra partierna. Öppenhet, bland annat mot civilsamhället, finns i dess identitet.

– Det ser ut som de andra partierna på pappret, men det finns saker och ting kvar i partiet från dess ursprung. Det kommer fram när det är så här pressade lägen, säger Marie Demker.

Kopplat till språkröret

Många av den senaste veckans många kriser är direkt kopplade till Gustav Fridolin, Sveriges utbildningsminister.

Mehmet Kaplan, som tvingades avgå i måndags, var den minister han hade valt.

Nu avstängde planeringschefen Magnus Johansson, som ska ha försökt påverka SVT:s "Aktuellt" om kritiken mot Kaplan, handplockades av Fridolin.

Språkröret kände till att kvinnor reagerade på att – nu avhoppade – Yasri Khan vägrade ta dem i hand, men gjorde inget åt det.

Hans uttalande i SVT:s morgonsoffa rörde sedan upp starka känslor.

– Jag hade inte förstått hur kränkande många kvinnor upplevde hans sätt att hälsa, sa han.

Ett ovanligt parti

Exemplen Mehmet Kaplan och Yasri Khan särskiljer Miljöpartiet från övriga partier, menar Marie Demker.

– Man är van vid att ha ett tätt samarbete med civilsamhället, och har inte reflekterat över att det skulle kunna få den här typen av konsekvenserna, säger hon och fortsätter:

– I ett annat parti hade normerna i svenskt politiskt liv slagit till tidigare, redan på gräsrotsnivå. Men De gröna är ett väldigt öppet parti.


LÄS MER: Fridolin: Jag förstod inte hur kränkande kvinnor upplevde hans sätt att hälsa


"Anställer sina kompisar"

Kritiken är stor, och även inifrån partiet hörs allt fler kritiska röster.

Debattören och tidigare MP-språkröret Birger Schlaug menar att partiet nu verkar ha en kultur där man anställer sina vänner och fokuserar på sin egen karriär.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi, som är engagerad i Miljöpartiet, anklagar partiet för naivitet i en debattartikel i UNT. Han menar att Mehmet Kaplan har mer gemensamt med Erdogans AKP i Turkiet, än med Miljöpartiet.

Kurdo Baksis anklagelser har fått kommunalrådet i det starka MP-fästet Uppsala (13 procent i förra valet), Maria Gardfjell, att reagera. Hon kräver en oberoende utredning av anklagelserna.

– Det vore bra om en oberoende grupp med forskare och journalister tittar på de anklagelser som riktas mot Mehmet Kaplan. Jag tror att det finns mycket som behöver diskuteras i ett sådant här sammanhang.

Inga motkandidater - än så länge

En rundringning till MP-distrikten, av SVT, har visat att distriktsordföranden är skeptiska till om partitopparna kan sitta kvar om partiet faller i opinionen.

Kommunalrådet Maria Gardfjell vacklar på frågan om språkrören har hennes förtroende efter den svarta veckan – och öppnar för att andra kan ställa upp på kongressen i maj.

Vad tänker du om partiledningens sätt att hantera krisen?

– Det finns både ris och ros. Men tyvärr mest ris, säger hon.

Är det något speciellt du tänker på?

– Nej, helheten.

Har de ditt förtroende?

– De får jobba på att de ska behålla det, kan jag säga. Det är kongressen (13-15 maj, reds anm) som avgör sådana frågor. Jag är själv vald till kongressombud, och det finns inga motkandidater, än så länge.

Tror du att det kan ändras?

– Det får vi se. Nu tycker jag att den värsta stormen har lagt sig, men det finns mycket kvar och partiledningen måste visa att de kan ro det här i land.


LÄS MER: MP-pionjären Schlaugs sågning av språkrören


Kritisk mot Romsons uttalande

Gustav Fridolin har sagt att Miljöpartiet befinner sig i en "väldigt svår situation". Den kommande tiden är viktig, menar även Marie Demker.

– Alla partier som gör anspråk på våra röster måste vilja sitta i regering. Det är en orimlig tanke annars. Därför måste de igenom den här krisen, annars är de inte ett politiskt parti som man kan ta på allvar, säger hon.

Expressen har sökt språkrören och Miljöpartiets partisekreterare – men har nekats kommentar.

– Som det är nu så väljer vi att passa på det, säger Martin Kling, presskontakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.