Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav Fridolin tackade alliansen

Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Gustav Fridolins inledde sitt Almedalstal med sin profilfråga – skolan.

Dessutom riktade han ett tack till Fredrik Reinfeldt för att han ville samarbeta om flyktingmottagandet med Miljöpartiet.

– Och jag vill tacka Annie Lööf som visar att det fortfarande finns borgerliga röster som står upp för den politiken, säger han.

Karin Olsson, Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare, betygsätter talet

Det är egentligen inget fel på Fridolins tal. Det är välskrivet och väldisponerat. Raderna om skolvalet, att det inte är valfrihet utan lotteri, klibbar sig fast. Ingen vill ju dra nitlotten. Visst mod krävs också för att hålla ett Almedalstal som bygger så mycket på att tala om det man själv vill, och inte vad de andra partierna gör för fel. Och att han överhuvudtaget tar något så otidsenligt som "bildningsideal" i sin mun ger honom pluspoäng i min bok.

Men ändå är det något som gör att det känns lite tråkigt, lite för duktigt. Fridolin präktiga framtoning skulle behöva några vassa skämt som visar på självdistans.

Gustav Fridolin inledde med att berömma Sverige på en rad områden: lång föräldraledighet, en stark idrottsrörelse, 1300 OS-guld och ett nytt EM-guld.

1814. Språkröret rabblade därefter upp bitar ur skolans historia.

– Makt över ditt eget liv, sammanfattar Fridolin vad en god skolgång ger men problematiserar sen dagens skolsystem.

Inte innehålla nitlotter

– Det är inte valfrihet, det är lotteri. Skolsystemet ska inte innehålla nitlotter, säger Fridolin och pekar på att de som driver skolan inte ska fatta beslut efter vad som ger mest vinst.

MP-språkröret kommer in på det förslag han presenterade under torsdagens presskonferens.

– Därför har regeringen gett Skolverket mandat att sluta utvecklingsavtal med huvudmän om skolutveckling på enskilda skolor. Det kallas ”Samverkan för bästa skola” och är den största förändringen i statens relation till huvudmännen sedan kommunaliseringen och grundandet av Skolinspektionen, säger han.

Ett av viktigaste yrkena

Fridolin säger att läraryrket ska värderas som ett av de viktigaste yrkena.

– Därför investerar regeringen i höjda lärarlöner. Därför anställer vi fler i svensk skola så lärarna kan få mer tid för sitt arbete. Därför visar vi lärarkåren tillit, minskar de nationella proven och den administrativa bördan, ökar lärares makt över när extra stöd sätts in och stärker lärares möjlighet att lära av varandra, säger han.

Fridolin berörde också en av Almedalens heta frågor: decemberöverenskommelsen.

– Dess värde helt avgörs av hur den används. Om den lägger grunden för ett nytt och bättre politiskt samtalsklimat gör den svensk politik gott. Om den i stället används för att klamra sig fast vid blockpolitiken finns anledning att tveka, säger han. Fridolin vände sen över till att prata klimat och miljö:

– Vi tar igen förlorade år, säger Fridolin om miljöpolitiken.

Fridolin pekar nu på Max Martin som en miljövänlig exportsuccé:

– Koldioxidavtrycket är nästan noll, säger MP-språkröret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.