Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav Fridolin om mätningen: "Oroande"

"Det är ett tecken på att vi har stora klyftor i Sverige med växande avstånd mellan människor", säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin om SD:s siffror i Expressen/Demoskops väljarbarometer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sex ministrar med Margot Wallström i spetsen bjöd in till pressfika för att redogöra för dagens regeringsbeslut. Wallström var fåordig kring dagens mätning från Expressen/Demoskop.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

18,7 procent. Så stort är stödet för Sverigedemokraterna enligt Expressens och Demoskops senaste mätning. "Oroande", enligt Gustav Fridolin.

– Vi måste bryta dansen runt Sverigedemokraterna och berätta vad vi själva står för i stället för att hela tiden prata om varandra, säger han.

Sex ministrar med Margot Wallström i spetsen bjöd in till pressfika för att redogöra för dagens regeringsbeslut. Samtidigt presenterar Expressen och Demoskop en ny väljarbarometer som visar att Sverigedemokraterna går kraftigt uppåt i opinionsmätningen. De ökar med tre procentenheter samtidigt som Moderaterna backar lika mycket.

– Det är klart det är oroande. Det är ett tecken på att vi har stora klyftor i Sverige med växande avstånd mellan människor, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

"Det krävs tilltro"

Han menar att det politiska samtalet måste flytta fokus från att påtala andra partiers fel och i stället fokusera på de egna ståndpunkterna.

– Det krävs tilltro till politiken. Att människor känner att de kan vara med och påverka. Där måste vi partier vara mycket bättre på att öppna upp, säger han.

Kan decemberöverenskommelsen ligga bakom siffrorna?

– Snarare det som decemberöverenskommelsen blev ett bevis på - en väldigt polariserad politisk debatt. Sverigedemokraterna gynnas när folk har svårt att känna sig hemma.

Tror DÖ kan vara avgörande

Gustav Fridolin tror att hur man väljer att hantera decemberöverenskommelsen är avgörande för hur väljarstödet för Sverigedemokraterna kommer se ut i framtiden.

– Kommer decemberöverenskommelsen användas till att vi får ett bättre samtalsklimat och kan göra upp om svåra frågor eller kommer den användas för att klamra sig fast vid blockpolitiken? Om det är det senare tror jag att Sverigedemokraterna kommer att gynnas, säger han.

Wallström fåordig

Utrikesminister Margot Wallström är fåordig när hon kommenterar siffrorna.

– Väljarundersökningar ändras så snabbt. Det enda jag kan säga är att jag beklagar att det går framåt för Sverigedemokraterna. Vi måste visa att vi kan hantera de frågor som jag tror ligger till grund för att de går fram.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof sa efter att siffrorna presenterades att han tror att partiet kommer att fortsätta växa.

– Det är oerhört positivt, vi vet att det går bra. Det finns ingen ständig uppgång, det kan gå upp och ned. Men så länge de andra partierna spelar sina kort som de gör finns det stor chans att vi fortsätter att växa, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!