Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav Fridolin håller avskedstal på kongressen

Gustav Fridolin talar på kongressen.
Gustav Fridolin på centralstationen i Stockholm, på väg till kongressen i Örebro. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Avgående språkröret Gustav Fridolin talar på fredagen på Miljöpartiets kongress i Örebro.

Vid en ålder av 35 år är Gustav Fridolin en politisk veteran. Han blev riksdagsledamot för första gången som 19-åring 2002. 

År 2011 valdes han till språkrör tillsammans med Åsa Romson, och 2014 blev han utbildningsminister i den nya S-MP-regeringen som tillträdde efter valet.

I oktober i fjol meddelade Gustav Fridolin att han inte ställer upp till valet av språkrör på partikongressen.

Fridolin uppgav att han vill börja undervisa igen och ha mer tid för familjen.

– Det är för att vara schyst mot partiet, sade han då i Expressens ”Bara politik”.

Gustav Fridolin inledde sitt tal på Miljöpartiets kongress i Örebro med att se tillbaka på sin tid som språkrör som en fotbollspelare.

– För åtta år sedan fick jag chansen att spela forward. Sedan dess har jag nog gjort både mål i krysset och ett och annat självmål.

Känga till Moderaterna

Fridolin radade upp firade klimatframgångar men riktade sedan en känga mot oppositionen och det han ser som ett hårdare politiskt klimat. 

– Hur går det till när de sitter där på moderata kansliet och funderar över nästa sätt att förlöjliga förslag för miljön? Var de nöjda när de kom på att kalla sänkt moms på ekoturism för Bolunds bäversafari? Eller kampen mot elcyklar - av allt här i världen man kan ogilla - kände dom att den gick bra? Gick de hem och tänkte ”nu vann vi, nu täppte vi allt till munnen på miljöpartisterna”?

Miljöpartiet har nu ”tre stora läxor” framför sig, enligt Gustav Fridolin. En av dessa är att vända människors rädsla till ilska.

– Rädsla gör inget bra med folk. Den förlamar. Vänder oss mot varandra. Och visst är det lätt att bli rädd. När jag läser klimatrapporterna skräms jag också. Men det är inte rädslan som får barnen ut på gatorna. Det är ilskan över framtiden som stjäls ifrån dem. Och det är inte rädslan som får mig upp ur sängen på morgonen. Det är ilskan. Jag är fortfarande förbannad. 

Fridolins andra läxa är att nå ut till fler.

– Alldeles för många känner att MP är ett parti som inte förstår mig, den verklighet jag lever i. Vi blir vår förvaltning, vårt uppdrag, våra kostymer. Men vi är inte makten. Vi tar den för att göra förändring, säger Gustav Fridolin.

Den tredje läxan handlar om att bli ett bredare parti.

– Människor vet att vi bryr oss om miljön, men bryr vi oss om mammas pension, barngrupperna, att ingen hinner prata med morfar, att han låter så ensam där på boendet, vårdköerna, klyftorna?