Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav Fridolin i Expressen TV – pratade om klimathotet

Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utbildningsminister Gustav Fridolin gästade på torsdagsmorgonen Expressen TV för att prata om Expressens klimatsatsning och vikten av klimatundervisning i skolan. 

– Det är minst lika viktigt att börja tala om klimatutbildning för vuxna. Det är viktigt att detta hålls i när livet blir mer inrutat och man blir äldre, säger Fridolin i programmet. 

Expressen presenterade i förra veckan den stora satsningen på klimatjournalistik med högkvalitativa reportage, grafik, analyser, bildspel, tv och mycket mer.

Under torsdagsmorgonen var utbildningsminister Gustav Fridolin inbjuden till Expressen TV för att prata om vikten av klimatsatsningar i skolan. 

Expressen publicerar på torsdagen ett reportage om skogsbränderna i Kalifornien, vilket kan kopplas till klimatförändringarna. 

– Det är tydligt att det är väldigt mycket av detta som klimatforskarna har varnat om som sker nu, säger Fridolin i programmet. 

Han fortsätter: 

– I Europa kan antalet som drabbas av extremväder fortsätta att öka så att vi i slutet av det här seklet ha människor som drabbas varje år. Men det är nu vi kan agera och undvika fullskaliga klimatkatastrofer, det är det som vara barn kommer att döma oss för.

Klimatundervisning

Under programmet fick utbildningsministern även på frågor om hur skolan ska agera för att ställa om för klimatet och hur viktigt det är med klimatundervisning i skolan. 

Ska skolan ha en uttalad roll i omställningen?

– Det har skolan och Sverige är i ledarskap i det som kallas lärande för hållbar utveckling, det är minst lika viktigt att börja tala om klimatutbildning för vuxna. Det är viktigt att detta hålls i när livet blir mer inrutat och man blir äldre. 

https://twitter.com/miljopartiet/status/928503554121326592

Ökande utsläpp

Samtidigt kommer siffror från SCB som visar på att utsläppen av växthusgaser ökat sedan 2014, samtidigt som de har minskat i andra länder. 

– Det är ett misslyckande från politiken i stort. Vi höjer skatterna och inför flygskatten. Vi  måste inse att förändringen framåt måste vara så mycket större. Det kan låta dramatisk, men den farliga förändringen är om vi fortsätter att göra de farliga utsläppen, säger Fridolin. 

– Vi håller på att sluta det utsläppsgap som vi har i våra mål 2020. Vi är på väg att klara målen till 2020, men vi är inte där än, säger Fridolin i programmet. 

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!