Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gustav Fridolin i Expressen TV – pratade om klimathotet

Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin gästade på torsdagsmorgonen Expressen TV för att prata om Expressens klimatsatsning och vikten av klimatundervisning i skolan. 

– Det är minst lika viktigt att börja tala om klimatutbildning för vuxna. Det är viktigt att detta hålls i när livet blir mer inrutat och man blir äldre, säger Fridolin i programmet. 

Expressen presenterade i förra veckan den stora satsningen på klimatjournalistik med högkvalitativa reportage, grafik, analyser, bildspel, tv och mycket mer.

Under torsdagsmorgonen var utbildningsminister Gustav Fridolin inbjuden till Expressen TV för att prata om vikten av klimatsatsningar i skolan. 

Expressen publicerar på torsdagen ett reportage om skogsbränderna i Kalifornien, vilket kan kopplas till klimatförändringarna. 

– Det är tydligt att det är väldigt mycket av detta som klimatforskarna har varnat om som sker nu, säger Fridolin i programmet. 

Han fortsätter: 

– I Europa kan antalet som drabbas av extremväder fortsätta att öka så att vi i slutet av det här seklet ha människor som drabbas varje år. Men det är nu vi kan agera och undvika fullskaliga klimatkatastrofer, det är det som vara barn kommer att döma oss för.

Klimatundervisning

Under programmet fick utbildningsministern även på frågor om hur skolan ska agera för att ställa om för klimatet och hur viktigt det är med klimatundervisning i skolan. 

Ska skolan ha en uttalad roll i omställningen?

– Det har skolan och Sverige är i ledarskap i det som kallas lärande för hållbar utveckling, det är minst lika viktigt att börja tala om klimatutbildning för vuxna. Det är viktigt att detta hålls i när livet blir mer inrutat och man blir äldre. 

https://twitter.com/miljopartiet/status/928503554121326592

Ökande utsläpp

Samtidigt kommer siffror från SCB som visar på att utsläppen av växthusgaser ökat sedan 2014, samtidigt som de har minskat i andra länder. 

– Det är ett misslyckande från politiken i stort. Vi höjer skatterna och inför flygskatten. Vi  måste inse att förändringen framåt måste vara så mycket större. Det kan låta dramatisk, men den farliga förändringen är om vi fortsätter att göra de farliga utsläppen, säger Fridolin. 

– Vi håller på att sluta det utsläppsgap som vi har i våra mål 2020. Vi är på väg att klara målen till 2020, men vi är inte där än, säger Fridolin i programmet. 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag