Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (på bilden) har tillsammans med aktivisten Fredrik Batzler från ISM (International Solidarity Movement) gripits av israelisk militär i byn Budrus på gränsen till Västbanken.
Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (på bilden) har tillsammans med aktivisten Fredrik Batzler från ISM (International Solidarity Movement) gripits av israelisk militär i byn Budrus på gränsen till Västbanken.

Gustav Fridolin anhållen i Israel

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp) slängs ut ur Israel. I väntan på deporteringen får han tillbringa nyårsnatten i israeliskt förvar.
Fridolin greps av militär på nyårsaftonen under en protest mot Israels barriärbygge längs gränsen mot Västbanken.
Efter att ha förhörts av israeliska inrikesdepartementet anhölls Fridolin, anklagad för att otillåtet ha befunnit sig på militär mark. Enligt Gil Kleiman, talesman för den israeliska polisen, beslutades under dagen att Fridolin och tre andra utlänningar ska deporteras. De fyra förväntas överklaga beslutet på nyårsdagen men måste i väntan på det stanna kvar i israeliskt förvar. Israel har under den senaste tiden utvisat dussintals aktivister anklagade för inblandning illegal verksamhet i ockuperade områden. Men det är mycket ovanligt att utländska politiker blir tvingas lämna landet. Tillsammans med Fridolin omhändertogs även den svenske aktivisten Fredrik Batzler, medlem i propalestinska International solidarity movement (ISM). Israeler släppta De greps senare formellt och skickades, tillsammans med andra internationella och israeliska aktivister, först till en polisstation i den israeliska bosättningen Bet Arye på Västbanken. Där de förhördes under dagen. - Det var ett mycket formellt förhör som hölls av polis. De frågade vilka vi är vad vi gör i Israel och så vidare, säger Fridolin på telefon till TT. Efter förhören släpptes fyra israeliska medborgare, medan de två svenskarna och två amerikanska medborgare fördes till en annan polisstation i bosättningen Givat Zeev. Där förhördes de under kvällen av personal från inrikesdepartementet varpå de anhölls, enligt ISM. - De märks att närvaro av en svenska parlamentariker är besvärande för dem, säger Fridolin. Själva gripandet gick ganska dramatiskt till. - På givet kommando gick soldaterna in och grep de internationella aktivister som de kunde hitta, säger Fredrik Batzler. ''Barn misshandlade'' Gustav Fridolin och Batzler kom till byn Budrus på nyårsaftonens morgon för att delta i bybornas protester mot barriärbygget. - Militären sköt med gummikulor, skarp ammunition, tårgasgranater och ljusgranater, säger Fredrik Batzler. Enligt Batzler blev han och Fridolin slagna med batong och släpade på marken när de greps av soldaterna. Han såg också hur militären misshandlade både vuxna och barn. Totalt upp emot 40 personer har enligt palestinska sjukhusuppgifter skadats av den israeliska militären vid insatsen. En av dem är israelisk medborgare. Militära talesmän förnekar enligt nyhetsbyråuppgifter att soldaterna ska ha använt skarp ammunition. De uppger också att folkmassan började kasta sten på trupperna och lätt skadade en gränspolis. Fredrik Batzler understryker dock att protesterna gick helt fredligt till så länge han var på plats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag