Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Fridolin anhållen i Israel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (på bilden) har tillsammans med aktivisten Fredrik Batzler från ISM (International Solidarity Movement) gripits av israelisk militär i byn Budrus på gränsen till Västbanken.
Foto: RONNY

Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp) slängs ut ur Israel. I väntan på deporteringen får han tillbringa nyårsnatten i israeliskt förvar. 

Fridolin greps av militär på nyårsaftonen under en protest mot Israels barriärbygge längs gränsen mot Västbanken.

Efter att ha förhörts av israeliska inrikesdepartementet anhölls Fridolin, anklagad för att otillåtet ha befunnit sig på militär mark. Enligt Gil Kleiman, talesman för den israeliska polisen, beslutades under dagen att Fridolin och tre andra utlänningar ska deporteras.  De fyra förväntas överklaga beslutet på nyårsdagen men måste i väntan på det stanna kvar i israeliskt förvar.  Israel har under den senaste tiden utvisat dussintals aktivister anklagade för inblandning illegal verksamhet i ockuperade områden. Men det är mycket ovanligt att utländska politiker blir tvingas lämna landet.  Tillsammans med Fridolin omhändertogs även den svenske aktivisten Fredrik Batzler, medlem i propalestinska International solidarity movement (ISM).

Israeler släppta De greps senare formellt och skickades, tillsammans med andra internationella och israeliska aktivister, först till en polisstation i den israeliska bosättningen Bet Arye på Västbanken. Där de förhördes under dagen.  - Det var ett mycket formellt förhör som hölls av polis. De frågade vilka vi är vad vi gör i Israel och så vidare, säger Fridolin på telefon till TT.  Efter förhören släpptes fyra israeliska medborgare, medan de två svenskarna och två amerikanska medborgare fördes till en annan polisstation i bosättningen Givat Zeev. Där förhördes de under kvällen av personal från inrikesdepartementet varpå de anhölls, enligt ISM.  - De märks att närvaro av en svenska parlamentariker är besvärande för dem, säger Fridolin.  Själva gripandet gick ganska dramatiskt till.  - På givet kommando gick soldaterna in och grep de internationella aktivister som de kunde hitta, säger Fredrik Batzler.

''Barn misshandlade'' Gustav Fridolin och Batzler kom till byn Budrus på nyårsaftonens morgon för att delta i bybornas protester mot barriärbygget.  - Militären sköt med gummikulor, skarp ammunition, tårgasgranater och ljusgranater, säger Fredrik Batzler.  Enligt Batzler blev han och Fridolin slagna med batong och släpade på marken när de greps av soldaterna. Han såg också hur militären misshandlade både vuxna och barn.  Totalt upp emot 40 personer har enligt palestinska sjukhusuppgifter skadats av den israeliska militären vid insatsen. En av dem är israelisk medborgare. Militära talesmän förnekar enligt nyhetsbyråuppgifter att soldaterna ska ha använt skarp ammunition. De uppger också att folkmassan började kasta sten på trupperna och lätt skadade en gränspolis.  Fredrik Batzler understryker dock att protesterna gick helt fredligt till så länge han var på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.