Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav, 27: Det är rena dödsfällan

Gustav Sundgren, 27, lånade pengar till sitt spelmissbruk.Foto: Tommy Holl

Gustav Sundgren, 27, behövde snabba pengar för att finansiera spelmissbruket.

Lösningen blev de förrädiska sms-lånen.

- Det är rena dödsfällan, säger han.

När Gustav Sundgren var 22 år gammal fastnade han i nätpokerspelandet. Han spenderade stora summor på sitt spelande - tack vare de snabba och smidiga sms-lånen.

- Jag tog massor av sms-lån från flera bolag för att finansiera spelandet. Jag fick pengarna snabbt och sköt in det i nätpokern, säger han.

När vinsterna övergick i förluster hade han inte längre någon möjlighet att betala de dyra lånen med räntor på upp till 20 procent.

- För personer som är i ett pressat läge och behöver pengar snabbt är det här rena dödsfällan. Man tar ett lån för att betala av det förra, säger han.

Hjälper andra spelberoende

Sedan 2008 är Gustav fri sitt spelberoende och har tagit sig ur skuldfällan. I dag arbetar han som projektledare för Lyckas utan spel, som hjälper utsatta ungdomar att ta sig ur spelberoende.

Han är mycket kritisk till sms-låneinstituten och deras snabba utlåning.

- Jag ser ingen poäng i att den lånetypen ska finnas över huvudtaget. Det uppmuntrar till dåliga beslut. Det finns betydligt bättre ekonomiska beslut att ta, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.