Guruns löfte: Perfekt syn snabbt och enkelt

Utlovar god syn. En synträningskurs kostar nästan 4 000 kronor. Träningen påstås kunna bota allt från närsynthet till behov av läsglasögon. Se Expressens filminspelning från Naturlig syns introduktionsmöte på Expressen.tv.
Foto: Robban Andersson

Jag är närsynt och astigmatisk och behöver glasögon eller linser för att se bra.

Men de kan jag snart kasta.

Åtminstone om man ska tro marknadsföraren Ann-Marie Näslund som säljer böcker och kurser om synträning.

Hennes guru är Leo Angart. Hans metod lovar perfekt syn, snabbt och enkelt.

Rent lurendrejeri, säger ögonprofessor Jan Ygge.

- Det här är en avancerad form av kvacksalveri.

Vi är ett trettiotal som samlas för introduktionsmöte till synträning i en utkyld sportstuga vid Stockholms universitet. Många av oss har glasögon - och är här för att vi hoppas slippa dem. Kursen arrangeras av Naturlig syn som drivs av marknadsföraren Ann-Marie Näslund. Själv hade hon glasögon i tio elva år. I dag behöver hon inga, hävdar hon.

- Att bli av med de där glasögonen, det går med synträning! lovar hon.

Hennes guru är dansken Leo Angart som försörjer sig på att åka runt i världen och föreläsa om synträning. Han utlovar "Perfekt syn på naturlig väg - lätt, effektivt och du ser snabbt resultat".

Säljer böcker

Ann-Marie Näslund har arrangerat elva workshops om synträning hittills. På introduktionsmötet sätter hon i gång försäljningen av hans böcker direkt. Om man bokar in sig på en workshop direkt så får man en bok på köpet.

- Skynda att boka in er, platserna tar snabbt slut, uppmanar hon.

Konceptet är att alla slags brytningsfel - allt ifrån astigmatism och närsynthet till översynthet och behov av läsglasögon kan tränas bort med dagliga ögonövningar. Dyslexi beror också i majoriteten av alla fall på synfel. För att få tillgång till övningarna måste man köpa synguruns böcker eller - ännu hellre - gå på någon av hans workshops. Hans tvådagarskurs kostar 3 900 kronor. Då ingår kursmaterial som ett snöre med en pärla att träna ögonen med. Det arrangeras workshops för både vuxna och för barn mellan sju och tolv år.

Tänka in energi

En av guruns övningar innebär exempelvis att man ska tänka in energi till ögonen, så att man kan träna dem bättre.

- Man tar av energi i kroppen för att få in energi i synsystemet. Om man har mer än två dioptrier (mått på synfelet/glasögonens styrka) behövs den övningen, säger Ann-Marie Näslund.

- Ska man få riktigt snabba resultat bör man träna en gång i kvarten.

Ålder spelar ingen roll

Hon förklarar att olika personligheter kan ha olika slags syn. Ålder spelar ingen roll för synen, enligt Ann-Marie Näslund. Att linsen stelnar med åren och gör att man behöver läsglasögon är också helt fel, hävdar hon.

- Om man lyckas med synträningen eller inte beror inte på ålder, det beror på hur flexibel man är i sin tanke. Om man är beredd att ta till sig något nytt, om man är beredd att träna.

Med sig på kursen har hon två "vittnen", som påstås vara där som volontärer. Båda berättar om vilka fantastiska resultat de fått av Leo Angarts synträning.

Den ene av dem, Martin Landhage, håller i mötet tillsammans med Ann-Marie Näslund.

- Jag trodde det var naturligt att synen blev sämre ju äldre man blir. Att man kunnat göra något åt sin syn var en ögonöppnare. Det var en ny värld, säger han.

Martin har kunnat minska styrkan på glasögon och linser och det har hänt att han kunnat vara utan linser korta perioder. Man ska inte ha för starka glasögon eller kontaktlinser, poängterar han. Martin Landhage har flera par han byter emellan.

- Man ska se lite småsuddigt när man syntränar. Ögonen ska arbeta hela tiden, säger han.

Optiker och läkare i maskopi

En av deltagarna frågar om forskarna är eniga om att synträning fungerar. Ann-Marie Näslund påstår att moderna studier visat att det är så. Hon säger också att optiker, kontaktlins- och glasögontillverkare är i maskopi med ögonläkarna. De har medvetet lurat oss och dolt den riktiga sanningen för oss - att man kan träna upp sin syn - eftersom de tjänar pengar på att vi ser dåligt.

- Astigmatism exempelvis, beror på olika muskelspänningar i ögat, en sträckning i ögat. Det går lätt att träna bort. Varför har vi inte fått reda på detta tidigare? Det är nästan skamligt att människor inte får reda på det, säger Ann-Marie Näslund.

Hon hävdar att synträning är på väg att bli mer accepterat. Ett belägg för det är att metoden fått uppmärksamhet i TV 4:s Nyhetsmorgon, vilket hon stolt berättar om.

En man i publiken som har en ögonoperation inbokad mot sin dåliga syn uppmanas att avboka den.

Bildar kö

Mot slutet av det två timmar långa introduktionsmötet får vi ställa oss på kö för att boka in oss på Leo Angarts workshop eller köpa hans böcker. Många nappar och skriver upp sig för tvådagarskursen.

Konfrontation

Vi konfronterar Ann-Marie Näslund en tid efteråt och ber henne bemöta kritiken, att synträning skulle vara en ovetenskaplig bluff.

- Synträning är ju ett eget område, som ligger utanför det optiker och ögonläkare gör. Det handlar om friskvård och träning. Därför hittar man inte forskning inom medicin och kirurgi om det här. Jag är helt övertygad om att det behövs massor med mer forskning, och vi vill gärna bidra till det.

Att marknadsföringen och era påståenden om synträningen skulle vara ovetenskapliga och vilseledande, hur ser du på det?

- Jag har inte hört nånting sånt. Bara man tittar i Leo Angarts bok finns över 200 källreferenser. Jag vet inte så mycket om det. Men våra kunder är supernöjda och märker att det fungerar. Det är tillräckligt för att jag ska känna mig nöjd med vad vi gör. Det finns ett stort intresse.

De olika diagnoserna

Leg. Läkares diagnos: Du mår bra och är frisk

Legitimerade läkaren Elisabeth Wahlqvist, specialist inom allmänmedicin, undersöker mig grundligt i två timmar, testar lungor, hjärta, reflexer, syn och hörsel. Jag är närsynt men ser bra med glasögon eller linser. Läkarens utlåtande: "Du mår bra och är frisk."


Alternativmedicinarens diagnos: förslappade ögon och sträckning i ögat

Behandling:

■ 150 kronor för ett kort introduktionsmöte om Leo Angarts kurs. Introduktionsmötet är marknadsföring för Leo Angarts kurs på två dagar, den kostar 3 900 kronor. Då ingår kursmaterial, exempelvis ett snöre med en pärla som man kan använda för att träna ögonen med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.