Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunther hoppar av som KD-kandidat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Penilla Gunther skriver på sin blogg att hon tar tillbaka sin kandidatur till partiledarposten för Kristdemokraterna.
Gunther tror inte på Adaktusson som ny partiledare. "Jag tycker att han har för lite erfarenhet av partiet och han har inte varit politiker överhuvudtaget. I den meningen är det ansvarslöst av partiet att välja honom som partiledare", säger Penilla Gunther.
Foto: Olle Sporrong

Efter Acko Ankarberg Johansson – nu hoppar även Penilla Gunther av som kandidat till ny partiledare för Kristdemokraterna. 

I går fick hon ett samtal från valberedningen och dagen efter lämnade hon beskedet på sin blogg.

– Nu hoppas jag att Jakob Forssmed ska ta hem matchen. Om jag kan ge mitt stöd till honom så är jag nöjd, säger hon till Expressen. 

I torsdags meddelade Acko Ankarberg Johansson att hon hoppar av som partiledarkandidat i Kristdemokraterna. 

På lördagen kom nästa avhopp. 

Penilla Gunther meddelade på sin blogg på morgonen att hon drar tillbaka sin kandidatur:

"Efter samtal med valberedningen har jag kommit fram till att jag drar tillbaka min kandidatur till partiledarposten men finns till förfogande till partistyrelsen eller presidiet för Kristdemokraterna" skriver hon.

Det var efter att hon diskuterat förutsättningarna med valberedningen som hon valde att hoppa av partiledarkampen. 

Nu är det bara Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed kvar och det är ingen tvekan om vem Penilla Gunther vill se som ny partiledare. 

Hoppas på Jakob Forssmed

– Jag har hela tiden hävdat att jag tror att det är viktigt om en partiledare finns med i riksdagen. Jag tycker det är lite naivt att säga att riksdagsplatsen inte spelar någon roll, säger hon.  

– Så jag hoppas nu att Jakob Forssmed ska ta hem matchen. Jag beklagar också att Acko hoppade av, men om jag nu kan ge mitt stöd till Jakob så är jag nöjd. 

Expressen har tidigare skrivit att Ebba Busch Thor leder kampen med flest nomineringar. Lars Adaktusson har också blivit aktuell igen för att leda Kristdemokraterna. Han har lovat att lämna definitivt besked inför partiets utfrågning av partiledarkandidater på måndag.

Men Adaktusson tror Gunther inte på som ny partiledare. 

– Jag tycker att han har för lite erfarenhet av partiet och han har inte varit politiker överhuvudtaget. I den meningen är det ansvarslöst av partiet att välja honom som partiledare, säger Penilla Gunther. 

"Fått prata mycket politik"

Hon tycker att kampen om partiledarposten med övriga kandidater har varit bra. 

– Det har varit en väldigt bra process. Vi har ingen vana att välja partiledare men nu har vi fått chans att prata mycket politik och det är jätteviktigt för oss att förnya oss, säger Penilla Gunther. 

Penilla Gunther skriver vidare på sin blogg: 

"Jag är glad och tacksam över att jag under de veckor som gått som partiledarkandidat, kunnat tala om och fått väldigt starkt stöd och support för vikten av att bredda partiets sociala profil genom större fokus på arbete och företagande, och det för mig självklara i att sträva för och uppnå en jämlik vård för Sveriges invånare. Det är något jag gjort, och kommer fortsätta göra i mitt uppdrag som riksdagsledamot."

Till skillnad från Acko Ankarberg Johansson är Penilla Gunther fortfarande öppen för en plats i partistyrelsen. 

På måndag ska alltså kandidaterna frågas ut, och på onsdagen ska nya nomineringar lämnas in innan ny partiledare kan utses på Kristdemokraternas extrainsatta riksting 25 april. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.