Regeringen genomför nu vad man beskriver som en historisk utbyggnad av rättsväsendet. Det handlar om både ökade resurser och en lång rad nya verktyg till polis och åklagare för att klara av gängbrottsligheten och dödsskjutningarna.
– Vi tillför nya resurser. Men med det kommer också högre förväntningar. Därför så skärper vi styrningen, dialogen och uppföljningen gentemot polisen och andra brottsbekämpande myndigheter, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Krav på polisen
I samband med rikskonferensen Folk och Försvar tillkännagav han att en ny nationell strategi mot den organiserade brottsligheten tas fram och att polisen ges i uppdrag att öka sin ”operativa förmåga”.
Regeringen vill nu också signalera ett tydligt krav på polisen att snabbt förbättra uppklarandestatistiken, som är allt annat än smickrande.
– Var och en förstår naturligtvis att om vi över tid skulle ligga på en nivå där bara var femte dödsskjutning skulle klaras upp, så är det ett resultat som ingen kan vara nöjd med. Jag vet att det finns en beslutsamhet inom polisen att förbättra de resultaten, säger Gunnar Strömmer.
Sedan i december ställer regeringen krav på att rikspolischef Anders Thornberg har veckovisa avrapporteringar till justitiedepartementet om hur arbetet går.
När måste uppklarningsprocenten bli bättre?
– Det är inte så meningsfullt att spekulera om exakta tidspunkter.
Hur bråttom är det?
– Så mycket kan jag säga att vi befinner oss i en exceptionell situation i Sverige med 61 dödsskjutningar under förra året.
Samtidigt är rikspolischefen Anders Thornberg hårt ifrågasatt, även till följd av den skandal i polisen som Expressen avslöjade kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf – något som nu är föremål för en utredning.
Men Gunnar Strömmer vill inte spekulera om Anders Thornbergs framtid.
– Jag har förtroende för rikspolischefen, säger Gunnar Strömmer.
”Begränsat tålamod”
Men regeringens tålamod med polisen och dess ledning är inte oändligt, gör Strömmer samtidigt klart.
– Jag tror att det generellt sett är klokt att både vara uthållig och långsiktig. Men jag har ett begränsat tålamod med den situationen vi befinner oss i med 61 dödsskjutningar. Nu gör jag allt vad jag kan och vad regeringen kan förmå för att skjuta till ekonomiska resurser till de brottsbekämpande myndigheterna och för att ta fram verktyg som polis och åklagare på goda grunder kan hävda att de borde ha fått för länge sedan. Nu ser vi till att det blir av. Med det kommer förstås högre förväntningar på bättre resultat och ökad leverans.