Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Strömmer: ”Begränsat tålamod” med polisen

Hör justitieminister Gunnar Strömmers (M) svar på frågan ifall hans tålamod för rikspolischefen Anders Thornberg börjar tryta.
Justitieminister Gunnar Strömmer under Folk och Försvar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SÄLEN. Regeringen har ett ”begränsat tålamod” med polisens låga uppklarande av dödsskjutningarna. Det säger justitieminister Gunnar Strömmer till Expressen.

Samtidigt vill han inte spekulera i rikspolischefens framtid.

Regeringen genomför nu vad man beskriver som en historisk utbyggnad av rättsväsendet. Det handlar om både ökade resurser och en lång rad nya verktyg till polis och åklagare för att klara av gängbrottsligheten och dödsskjutningarna. 

– Vi tillför nya resurser. Men med det kommer också högre förväntningar. Därför så skärper vi styrningen, dialogen och uppföljningen gentemot polisen och andra brottsbekämpande myndigheter, säger justitieminister Gunnar Strömmer. 

Krav på polisen

I samband med rikskonferensen Folk och Försvar tillkännagav han att en ny nationell strategi mot den organiserade brottsligheten tas fram och att polisen ges i uppdrag att öka sin ”operativa förmåga”. 

Regeringen vill nu också signalera ett tydligt krav på polisen att snabbt förbättra uppklarandestatistiken, som är allt annat än smickrande. 

 – Var och en förstår naturligtvis att om vi över tid skulle ligga på en nivå där bara var femte dödsskjutning skulle klaras upp, så är det ett resultat som ingen kan vara nöjd med. Jag vet att det finns en beslutsamhet inom polisen att förbättra de resultaten, säger Gunnar Strömmer.  

Sedan i december ställer regeringen krav på att rikspolischef Anders Thornberg har veckovisa avrapporteringar till justitiedepartementet om hur arbetet går.

När måste uppklarningsprocenten bli bättre?

– Det är inte så meningsfullt att spekulera om exakta tidspunkter.

Hur bråttom är det?

– Så mycket kan jag säga att vi befinner oss i en exceptionell situation i Sverige med 61 dödsskjutningar under förra året.

Samtidigt är rikspolischefen Anders Thornberg hårt ifrågasatt, även till följd av den skandal i polisen som Expressen avslöjade kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf – något som nu är föremål för en utredning. 

Men Gunnar Strömmer vill inte spekulera om Anders Thornbergs framtid. 

– Jag har förtroende för rikspolischefen, säger Gunnar Strömmer. 

”Begränsat tålamod” 

Men regeringens tålamod med polisen och dess ledning är inte oändligt, gör Strömmer samtidigt klart.  

– Jag tror att det generellt sett är klokt att både vara uthållig och långsiktig. Men jag har ett begränsat tålamod med den situationen vi befinner oss i med 61 dödsskjutningar. Nu gör jag allt vad jag kan och vad regeringen kan förmå för att skjuta till ekonomiska resurser till de brottsbekämpande myndigheterna och för att ta fram verktyg som polis och åklagare på goda grunder kan hävda att de borde ha fått för länge sedan. Nu ser vi till att det blir av. Med det kommer förstås högre förväntningar på bättre resultat och ökad leverans.

”Gängkriminella ska betraktas som terrorister”

Gunnar Strömmer: Där ska övervakningskamerorna finnas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.