Gunnar Johansson: Tidigare terroristattacker har särkt Putin

Publicerad
Uppdaterad
Moskvaborna vet att de när som helst kan drabbas av nya terroristattacker. De vet att de inte kan skydda sig och att myndigheterna inte kan hjälpa dem.
Att sätta skräck i den ryska befolkningen är ett viktigt mål för terroristerna och där har de lyckats.
Bombattentatet i går är också en mardröm för arrangörerna av vinter-OS i Sotji 2014 och längre fram fotbolls-VM 2018.
Rysslands möjligheter att garantera säkerheten där kan komma att sättas i fråga.
Vi vet inte vem som ligger bakom terrordådet på Domodedovo-flygplatsen i Moskva. Men det är självklart att huvudspåret leder till norra Kaukasus-regionen. Det är därifrån terroristerna brukar komma, från Tjetjenien eller Dagestan.
Det senaste terrordådet i huvudstaden skedde i mars i fjol. Då sprängde två kvinnliga självmordsbombare sig själva och mer än 40 andra människor till döds vid två explosioner på tunnelbanestationer.
Rebelledaren Doku Umarov tog på sig ansvaret för den attacken. I en video varnade han ryska folket:
- Kriget ska komma till era gator, och ni kommer att känna det i era egna liv och i er egen hud.
Hans mål är att upprätta en islamistisk stat i norra Kaukasus-regionen, med Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan.
Domodedovo var ett viktigt mål, en modern välutrustad flygplats, en stolthet för Ryssland. Det var andra gången på sju år som den drabbades. 2004 lyckades terrorister att ta sig in där. 90 människor dödades då två plan sprängdes.

Redan vid attentaten i tunnelbanan i mars förra året talade jag med många Moskvabor som var upprörda över att myndigheterna inte kunde skydda dem mot terrorister.
Snart börjar uppladdningen inför presidentvalet 2012. Då ska det avgöras vem som ska kandidera av tandemparet president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin.

Tidigare terroristattacker han ansetts stärka Putins ställning. Men skräcken människor känner kan övergå i vrede över att säkerhetsmyndigheterna inte kan skydda dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag