Gunnar Axén (M). Foto: Roger Vikström
Gunnar Axén (M). Foto: Roger Vikström

Gunnar Axén anmäld för sexuellt ofredande

Publicerad

Riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) meddelade i går att han inte kandiderar till riksdagen nästa år.

Expressen kan nu avslöja att den moderata politikern på måndagen anmäldes för sexuellt ofredande av en kvinna.

– Jag har fått information om att han har blivit polisanmäld. Det ser jag mycket mycket allvarligt på, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna.

På sin Facebook-sida meddelade i går den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén att han inte kandiderar till riksdagen nästa år.

"Efter en lång tid av överväganden har jag kommit till slutsatsen att det är dags att gå vidare till nya utmaningar och därför meddelat vår nomineringskommitté att jag kommer avstå från att kandidera för omval", skriver han.

Axén är ordförande i socialförsäkringsutskottet och är även ordförande för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Han har suttit i riksdagen sedan 1998.

Beskedet att han lämnar kom som en överraskning för många moderater.

"Det är förståeligt att han då vill göra andra saker, men att det blir en förlust för frågorna och för riksdagsgruppen att han lämnar är alldeles avgjort", skriver förre försvarsministern Sten Tolgfors på sin Facebook-sajt.

Expressen kan nu avslöja att Gunnar Axén under gårdagen anmäldes för sexuellt ofredande av en kvinna. Mats Åhlund, chefåklagare för Riksenheten för polismål, som håller i ärendet, bekräftar:

– Jag kan säga att det finns en del material i detta och det mesta är det sekretess på. Men jag bekräfta att vi har fått in en anmälan som är rubricerad som sexuellt ofredande.

Anmälan kom till Mats Åhlund strax efter klockan fyra i eftermiddag. Han berättar att det är en kvinna som enligt anmälan ska ha ofredats, men nämner inte var, när eller hur gammal kvinnan är.

Enligt uppgift till Expressen.se ska det röra sig om en konferens som ägde rum i början av oktober.

– Vi ser allvarligt på det. Vi hänvisar alla frågor till partiet. Det är upp till rättsvårdande myndigheter att hantera denna fråga, säger Joakim Liljeberg, pressekreterare hos Muf, om polisanmälan.

Fortfarande har ingen åklagare tilldelats målet och Gunnar Axén är i nuläget därför inte misstänkt för brott. En åklagare kommer tilldelas, eller "lottas", ärendet under morgondagen, enligt Mats Åhlund.

– När det här lottas kommer en åklagare titta på om man ska inleda en förundersökning, säger han.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra säger emellertid att hon ser allvarligt på det som har hänt.

– Jag har fått information om att han har blivit polisanmäld. Det ser jag mycket mycket allvarligt på.

Gunnar Axén meddelar i dag att han inte ska kandidera till riksdagen. Är det kopplat till detta?

– Varje ledamot får svara själv på varför man kandiderar eller inte.

Men har han i samtal med dig kommunicerat detta som ett skäl?

– Han har meddelat själv att han inte ställer upp för omval. Och det gjorde han redan häromdagen.

Anmälan gjordes igår, var det innan dess?

– Det kan jag inte svara på. Jag har fått informationen i dag att anmälan har kommit in.

Gunnar Axén är en tung profil i Moderaterna. Vad betyder det för partiet så här inför de två val ni står inför det kommande året?

– Jag ser allvarligt på att det har kommit den här anmälan. Samtidigt så har han inte blivit delgiven misstanke om brott. Så jag tycker också att det är viktigt att invänta besked från rättsvårdande myndigheter, säger Anna Kinberg Batra.

Jirina Klevstigh, ordförande för Moderaterna i Norrköping, har känt Gunnar Axén i över 25 år.

– Jag har känt Gunnar sedan 90-talet, jag är väldigt förvånad. Man får inte sådana vibbar från honom som person, så jag är förvånad över att han blivit anmäld, säger hon.

Expressen har flera gånger sökt Gunnar Axén för en kommentar. I ett mejl till TT avvisar han anklagelserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag