Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunnar Andrén opererad i hjärnan

Inte helt återställd. Gunnar Andrén är i dag frisk från sin hjärntumör men är inte helt återställd. "Operationen tog hörseln och en del av mitt balanssinne", säger han. Foto: Suvad Mrkonjic

Riksdagsveteranen Gunnar Andrén, 66, blev yr och tappade balansen och kunde plötsligt inte stå rakt under Almedalsveckan.

Han trodde att han fått en hjärnblödning.

Läkare konstaterade senare: han hade en mycket svåråtkomlig hjärntumör, stor som en pingisboll.

- Efter operationen är jag en helt annan människa än tidigare - det har varit ett helvete, säger Andrén.

Yrsel kan vara tecken

Tumörer i hjärnan drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast bland personer över 60 år. En växande tumör kan orsaka huvudvärk, illamående och balansproblem.

Varje år får drygt 1 100 personer diagnosen hjärntumör. Dessutom får omkring 100 personer tumörer i andra delar av nervsystemet.

Sjukdomstecken: huvudvärk, illamående och kräkningar, epileptiska anfall, yrsel, försämrad rörelseförmåga och känsel. Källa: Cancerfonden

Flera tragedier har inträffat i riksdagen under sensommaren. Först avled moderaten Johnny Munkhammar, 37, i sviterna av cancer.

Några dagar senare avled socialdemokraten Carina Moberg, 46, i cancer.

Båda satt i skatteutskottet med Gunnar Andrén (FP) som nu väljer att berätta varför han inte svarat i telefon och varför han har varit borta från riksdagen i fyra månader.

Det började under Almedalsveckan förra sommaren.

"Det snurrade till"

- När jag kom gående i Visby snurrade det till. Jag trodde att jag hade fått hjärnblödning. Men efter tio sekunder upphörde det och jag lyckades ta spjärn mot en vägg.

- Jag tänkte att detta är så jäkla onormalt och började iaktta mig själv. Då upptäckte jag under mina promenader att jag inte kunde styra hur jag ställde ned foten. Och när jag satte nyckeln i riksdagsdörren, satte jag den fel. Då gick jag till läkaren som skickade mig på datortomografi och magnetröntgen. Läkaren såg genast att det var en tumör, stor som en pingisboll.

Riskfylld operation

Tumören satt i ögonhöjd, mitt inne vid hjärnstammen på höger sida. Och den var svår att operera - sådana operationer kan bara göras på Karolinska i Solna och i Köpenhamn.

- Det var en riskfylld och farlig operation, men det fanns inga alternativ. Jag var väldigt rädd, jag var just då en väldigt liten människa, säger Gunnar Andrén.

"Jag var på andra sidan"

Operationen tog elva timmar för tre operatörer som öppnade skallen och sökte sig till mitten av hjärnan.

- Jag var på andra sidan och vände. Jag är glad att jag lever, säger han.

Men Gunnar Andrén säger att han inte är återställd - om han någonsin blir det.

- Jag är en helt annan människa. Jag blir aldrig frisk igen. Jag är en delad människa och känner av det 24 timmar om dygnet. Jag är helt döv på höger öra. Operationen tog hörseln och en del av mitt balanssinne och jag blev sned i ansiktet. De tre första månaderna kunde jag inte tala i telefon, jag klarade inte det, säger han.

Tillbaka på jobbet

Nu är han tillbaka i riksdagen och talmannen har beviljat honom färdtjänst.

- Om jag klarar jobbet får andra avgöra. Jag hoppas att vänstra hjärnhalvan är intakt så att jag fortfarande kan tänka, säger Gunnar Andrén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.