Gunnar Ohlsson demonstrerar ensam utanför ryska ambassaden.Gunnar Ohlsson demonstrerar ensam utanför ryska ambassaden.
Gunnar Ohlsson demonstrerar ensam utanför ryska ambassaden.
Gunnar Ohlsson demonstrerar ensam utanför ryska ambassaden.Gunnar Ohlsson demonstrerar ensam utanför ryska ambassaden.
Gunnar Ohlsson demonstrerar ensam utanför ryska ambassaden.

Gunnar, 86, protesterar ensam mot Ryssland

Publicerad

Stora delar av världen fördömer Rysslands bombande av civila i Syrien. En av dem är 86-årige Gunnar Ohlsson som står ensam utanför den ryska ambassaden i Stockholm. På plakatet i hans hand är uppmaningen tydlig: "Sluta bomba Aleppo".

– Det är en fredlig demonstration, jag vill inte slåss.

Gunnar Ohlsson, 86, huttrar på stället. Det är kallt utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Han minns tillbaka till 70-talet då vanliga medborgare gick ut på gatan för att protestera mot kriget i Vietnam.

– Man ska göra vad man kan för att påverka opinionen. Jag tycker att kriget i Syrien är motbjudande.

Gunnar berättar att han är en av ett hundratal personer som är medlemmar i en hemlig grupp på Facebook. Det är i Facebookgruppen som idén till demonstrationen har uppstått. I dag är den första dagen för protesten.

– Det ska alltid vara någon som står här. Vi ska gå i skift och lösa av varandra.

Själv har 86-åringen stått utanför ambassaden i en och en halv timme. Kvar blir han tills kylan blir för påträngande.

– Jag står här tills jag börjar frysa, säger han.

Civila dör dagligen

Kriget i Syrien har pågått i över fem år. Bombandet av Aleppo dödar civila varje dag. Under de senaste veckorna har kritiken mot Rysslands agerande vuxit sig starkare, särkilt efter att ett av stadens största sjukhus totalförstörts efter ett flyganfall.

Många förbipasserande har kommit fram till Gunnar och uppmuntrat aktionen.

– Flera ungdomar har sagt att det är bra kämpat av mig. Jag har till och med fått en banan!

Vid tretiden under eftermiddagen anländer polis till platsen och Gunnar blir informerad om att han måste förflytta sig.

Men protesten fortsätter.

Vad är din uppmaning till alla andra som känner som du?

– Att visa det. Både positivt och aktivt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag